torstai 16. heinäkuuta 2015

Treeniviikko täynnä juoksua

Viime viikolla tuli juostua yllättävän paljon. Ehkä innostuin uusista kengistä ja mukavasta juoksusäästä. Jo monta kuukautta olen juossut korkeintaan tunnin pituisia PK-lenkkejä ja pitkät lenkitkin ovat olleet pisimmillään parin tunnin mittaisia. Olen keskittynyt ehkä enemmän VK- ja MK-treeneihin sekä muuhun treenaamiseen, kuten kuntosaliin sekä loikkatreeneihin. Siksi lenkit ovat jääneet auttamatta lyhyemmiksi. Viime viikolla halusin kuitenkin juosta enemmän ja tehdä muuta treeniä vähemmän.



Siispä nostin vaihteeksi PK-treenieni pituutta ja vähensin kovia treenejä - keskityin viime viikolla siis ehkä enemmänkin kestävyyden ja peruskunnon kohentamiseen. Maanantaina juoksin tavanomaisen tunnin PK-lenkin sijaan 75 minuuttia mukavalla peruskestävyysalueella. Lisäksi tein 20 minuutin vatsatreenin.


Tiistaina juoksin kivan vauhtileikittelylenkin, jolla testailin uusia kenkiäni. Tämäkin lenkki venähti yli tunnin mittaiseksi. Testilenkistäni kirjoittelinkin jo täällä. Lenkin jälkeen tein vielä 45 minuutin keskivartalotreenin, salille kun ei tehnyt mieli lähteä.


Keskiviikkona parin päivän tavallista pidemmät lenkit alkoivat jo vähän tuntua jaloissa, siispä juoksin lyhyemmän 40 minuutin lenkin. Kipeät jalat tosin hilasivat sykkeet melko korkealle, vaikka pidinkin vauhdin rauhallisena. Lopuksi tein taas 15 minuutin vatsatreenin.

Keskiviikkona vietimmekin tupareita, joten torstain oli tarkoitus olla totaali lepopäivä. Matias kuitenkin houkutteli mut kevyelle iltalenkille, joka itse asiassa tekikin tosi hyvää uupumukselle ja väsymykselle :) Jalatkin tuntuivat olevan yllättävän hyvässä kunnossa, joten lenkillä joutui melkeinpä jarruttelemaan - seuraavalle päivälle olin nimittäin suunnitellut viikon ainoan kovan treenin.


Perjantaina suunnattiin taas Eltsulle tekemään viikon MK-treeni. Tällä kertaa juoksimme Vauhtisammakon juoksukoulustakin tutun "kakskytkymppi"-treenin. Treenissä juostaan ensin 20 sekuntia kovaa, jonka jälkeen kävellään 10 sekuntia. Toistimme tämän setin ensin 20 kertaa, sitten 10 kertaa ja lopuksi vielä 5 kertaa. Välissä oli neljän minuutin palauttelut. Huomasin jo alkulämmössä, että jalat olivat aivan rikki. Olisi kai pitänyt jättää se edellisen päivän lenkki sittenkin väliin. Nyt kunnon lepopäivää ei nimittäin ollut lainkaan, vaan olin perjantaihin mennessä juossut joka päivä. Treeni ei siis sujunut todellakaan haluamillani tehoilla, mutta päätin vetää sen kuitenkin läpi tavoitteena niin kovaa, kuin jalat vaan jaksavat - oli se sitten kovaa juoksua tai kevyttä hölkkää. Kakskytkymppi on kuitenkin aina kova treeni, huhhuh! Syke ei pääse 10 sekunnin aikana lainkaan laskemaan, joten käytännössä koko treeni on kovaa juoksua. Treenin jälkeen vedin vielä pienen vatsatreenin ja rullailut sekä venyt toivoen, että jalat lauantain lepopäivän jälkeen palautuisivat.


Lauantai olikin siis viikon ainut kunnon lepopäivä, joskin illalla/yöllä lähdin vielä pariksi tunniksi sienimetsään. Sienestäminen omalla takapihalla kun on mahdollista Salossa ;)




Sunnuntaina jalat tuntuivat viimein palautuneilta. Hyvä niin, sillä tavoitteena oli juosta pisin lenkki pitkiin aikoihin. Kolmen tunnin lenkki sujuikin kivasti. Siitä kirjoitinkin jo täällä.


Viime viikolla tuli juostua yhteensä siis lähemmäs 85 kilometriä, mikä on itselleni aika paljon. Tällaiset juoksuntäyteisemmät viikot ovat välillä mukavia, mutta sulkevat kyllä pois muun (kovemman) treenaamisen. Loikka- tai vetotreenin jälkeen jalat painavat kuin lyijy ja tarvitsevat ainakin yhden lepopäivän. PK-treenit ovat mukavia ja leppoisia eivätkä rasita kroppaa samalla tavalla, mutta toisaalta eivät kehitäkään VK-treenin lailla. Tällä viikolla ois tarkoitus treenata taas vähän monipuolisemmin ja muutakin kuin perushölkkää.

Maanantai:
PK 75 min, 14,09 km, KS 154, MS 175, 11,27 km/h, 5:19 min/km
Vatsatreeni 20 min

Tiistai:
Vauhtileikittely 72 min, 13,72 km, KS 154, MS 184, 11,43 km/h, 5:15 min/km
Keskivartalotreeni 45 min

Keskiviikko:
Kevyt PK 40 min, 7,38 km, KS 155, MS 171, 11,07 km/h, 5:25 min/km
Vatsatreeni 15 min

Torstai:
Kevyt iltalenkki 50 min, 9,08 km, KS 147, MS 166, 10,90 km/h, 5:30 min/km

Perjantai:
MK-treeni: "Kakskytkymppi", 20 + 10 + 5 settiä, 4 minuutin palautukset, 30 min, 4 km, KS 150, MS 174
Alku- ja loppulämpö (hölkkää ja kävelyä) 30 min, 4,25 km
Vatsatreeni 15 min
Venyttely ja rullailu 30 min

Lauantai:
Lepo / kevyt metsäkävely 2 h

Sunnuntai:
Pitkä PK 180 min, 32,24 km, KS 152, MS 170, 10,75 km/h, 5:35 min/km
Kävely, 1 h 40 min
Venyttely ja rullailu 30 min

2 kommenttia:

  1. Melkoiset kilsat! :) Raskaampia viikkoja on kiva vetää välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä aika paljon juoksua pitkästä aikaa ja se tuntuikin tällä viikolla! Välillä on kiva juosta enemmän mut valitettavasti kropallakin on rajansa :)

      Poista