sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kohti Barcelonan maratonia: viikko 3/9

Kolmas treeniviikko kohti Barcelonan maratonia oli kohdallani todellinen vaikeuksien viikko. Juoksu ei kulkenut, jalat tuntuivat raskailta, ruokavalio ei tukenut treenaamista, olin stressaantunut ja väsynyt kehonhuollosta, lepopäivistä ja useista rentouttavista illanvietoista huolimatta... Aina ei vaan yksinkertaisesti kulje. Ei ole kuitenkaan syytä vaipua epätoivoon, jos treeniviikko meneekin toisinaan penkin alle. Se kuuluu minkä tahansa lajin luonteeseen, ja sen ymmärtäminen ja hyväksyminen onkin ollut mulle itselleni todella tärkeää omaa - sekä henkistä että fyysistä - hyvinvointia ajatellen.

Parin seuraavan viikon aikana tulee ainakin syötyä hyvin, kiitos Syö Helsinki -viikkojen ;)

Katsaus kuluneen viikon treeneihin:

Maanantai:
Aamu: PK 45 min, 8,01 km, KS 148, MS 163, 10,68 km/h, 5:37 min/km
Ilta: Alkulämpönä spinniin kevyt crosstrainer 25 min + sisäpyöräily 10 min
VK(/MK)-treeni: Intervallispinning 55 min, KS 140, MS 165

Tiistai:
Lihaskunto 30 min
Hieronta 45 min
Venyttely 20 min

Keskiviikko:
Lepo

Torstai:
Aamu: Kevyt aamulenkki 45 min, 7,60 km, KS 146, MS 159, 10,13 km/h, 5:56 min/km
Ilta: Yhdistelmätreeni: PK 30 min, 5,33 km, KS 147, MS 169, 10,66 km/h 5:38 min/km
+ VK 30 min, 5,95 km, KS 164, MS 173, 11,90 km/h, 5:03 min/km
+ palauttelu 30 min, 4,80 km, 9,60 km/h, 6:15 min/km

Perjantai:
Aamu: Pitkä PK 110 min, 18,88 km, KS 145, MS 170, 10,30 km/h, 5:50 min/km
Ilta: Kevyt iltalenkki 30 min, 5,14 km, KS 139, MS 155, 10,28 km/h, 5:50 min/km
Lihaskunto 30 min

Lauantai:
Lepo

Sunnuntai:
PK 50 min, 8,90 km, KS 149, MS 170, 10,68 km/h, 5:37 min/km
MK-treeni: n. 100 m mäkispurtit x 6 + palautellen alas (1,28 km), 14 min, KS 144, MS 171
Kevyt palauttelulenkki 10 min, 1,60 km, KS 144, MS 151, 9,60 km/h, 6:15 min/km
Kuntosali 1 h 20 min

Juoksua yhteensä n. 67 km!


Kätevin välipala treenien välille - ja fodmap-suositusten mukainen tietysti!

Hikinen treeniselfie kovan spinnin jälkeen!

Tältä treeniviikolta opittiin taas paljon, huhhuh. Suurin note to self: älä vedä kahta kovaa treeniä peräkkäisinä päivinä. Yliarvioin oman kroppani suorituskyvyn aivan totaalisesti tällä viikolla, minkä takia viikon pitkä lenkki meni lievästi sanottuna penkin alle. Torstaina parin päivän kunnon levon jälkeen aamulenkki tuntui niin kevyeltä ja mukavalta, että päätin vielä illalla vetää VK-treenin, joka sekin sujui suht kivasti! Jaloissa riitti voimaa ja tuntuma oli hyvä. No, enpä osannutkaan arvioida torstai-illan kovan treenin vaikutusta seuraavaan aamuun. Luulin, että parin lepopäivän aikana kroppani olisi varastoinut niin paljon energiaa ja voimia, että niistä riittäisi vielä perjantaiaamun viikon pitkikselle. Olin todella väärässä. Perjantain pitkis oli ehkä elämäni tuskaisin pitkä lenkki. Jalat olivat edellisestä illasta aivan veltot ja voimattomat, ja niitä piti pysähtyä venyttelemään useaan otteeseen. Kova tuuli ja liukkaat reittivalinnat eivät tehneet lenkistä ainakaan yhtään mukavampaa. Tavoitteena oli semmoinen 2,5 tunnin lenkki, mutta sain väkisin juostua hammasta purren 1 h 50 minuuttia. Näin jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt mennä tuntemuksen mukaan ja jättää lenkki suosiolla lyhyemmäksi siinä vaiheessa, kun huomasin jalkojen huonon kunnon. Sen sijaan räpiköin läpi huonon treenin, josta jäi huono fiilis ja josta ei ollut mitään hyötyä.

On sanomattakin selvää, etten tunne vielä kroppaani ja sen rajoja. Luulen pystyväni kovempaan treeniin, mitä oikeasti pystyn. Perjantaiaamun pitkis ei tosiaan kulkenut, mutta kevyt iltalenkki meni jo paljon paremmin. Lauantain lepopäivän ja tankkauksen jälkeen jalka nousi sunnuntaina taas tosi kevyesti ja juoksu tuntui oikein hyvältä. Ensi viikon tavoitteeksi asetankin selkeiden lepo- ja treenipäivien pitämisen: 3-4 kunnon lepopäivää ja 3-4 kunnon treenipäivää. Ei ilmeisesti auta, jos pitää lepopäivän kevyellä lenkillä - ainakaan, jos kevyt lenkki ei oikeasti ole kevyt. Liian helposti vauhtnii kevyelläkin lenkillä nousee ja nostaa sykkeet peruskestävyystasolle. Ja sitten ei kroppa ehdi palautua. Lisäksi pitkikset ovat aina olleet lempparitreenejäni - pahinta, mitä voisi tapahtua, olisi niiden muuttuminen pakkopullaksi!!! Seuraavalle pitkikselle lähden hyvänä päivänä ja kropan ehdoilla.

Sunnuntain mäkitreeni kulki lumesta huolimatta!

Ensi viikoksi olen suunnitellut kunnon treenipäiviksi keskiviikkoa, perjantaita ja sunnuntaita. Torstaina ja lauantaina teen jalkojen kunnosta riippuen mahdollisesti jotain kevyttä, alkuviikon pidän aikataulujenikin takia taukoa treenaamisesta. Kolme kovaa treeniä - VK-, MK- ja pitkä PK - haluan vetää niin kunnolla kuin mahdollista: se vaatii jalkojen täydellistä palautumista. Saa nähdä, kuinka tässä nyt käy :)

4 kommenttia:

  1. Suosittelen kehittävien treenien (vk/mk/pitkikset) jälkeen lepopäivää tai vain kevyttä palauttelua. Toimii ainakin mulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitää kyllä koittaa! Ei ole kehittävästä treenistä mitään hyötyä jos sitä ei pysty kunnolla vetämään!

      Poista
  2. I feel you…täällä oli kanssa aika tukkoisten jalkojen viikko! :/ Mutta sellaista se on välillä! Uusi viikko, uudet haasteet ja kroppaa kuunnellen! :) Kivaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohduttavaa, et joku muukin painii samojen ongelmien kanssa :D Joo kyllä se siitä! Aina ei oo hyvä viikko, toivottavasti tää seuraava on parempi. Kiitos sitä samaa sulle :)

      Poista