perjantai 23. tammikuuta 2015

Vuoden 2015 tavoitteet paperille

Monissa blogeissa lueteltiinkin tavoitteita vuodelle 2015 jo tammikuun alussa, mutta meikäläinen Matti Myöhäisenä olen pohdiskellut omia tavoitteitani vasta nyt. Jotenkin koko Suomeen kotiutuminen ja arjen aloittaminen on saanut pääni niin pyörälle, etten ole osannut vielä keskittyä tulevaan!

Eräs syy tavoitteiden "julkistamisen" lykkäämiselle on myös ollut se, etten ole osannut päättää, kuinka henkilökohtaisia tai tarkkoja tavoitteita haluan täällä blogissani kailottaa. Esimerkiksi aikatavoite maratonille on helppo tavoite asetettavaksi, mutta hyvinvointiin liittyvien tavoitteiden asettaminen, mittaaminen ja muotoileminen ovat paljon monimutkaisempia asioita - niiden saavuttamisesta puhumattakaan. Maraton-enkka joko saavutetaan tai ei - lahjomaton kisakello toimii tässä mittarina. Mutta kuinka arvioida, onko saavuttanut vaikkapa terveellisen elämän tai positiivisemman asenteen? Ja kuinka näitä asioita voi ylipäätään asettaa tavoitteeksi? Ja voiko ja pitääkö niitä julkistaa ääneen?

Yksinkertaiset tavoitteet vuodelle 2015 ovat omalla kohdallani helposti asetettavissa (niiden saavuttaminen onkin sitten asia erikseen):

Haluan juosta vähintään kaksi maratonia, juosta uuden ennätyksen ja mahdollisesti alittaa myös 3:30 maratonilla - riippuen siitä, kuinka terveenä pysyn ja kuinka paljon pystyn treenaamaan.

Haluan juosta vähintään yhden puolimaratonin ja parantaa vuoden 2013 ennätystäni sillä.

Haluan osallistua useisiin juoksutapahtumiin vailla sen suurempia aikatavoitteita.

Haluan juosta enemmän kuin viime vuonna.

Haluan säästyä rasitusvammoilta - siispä tavoitteenani on kiinnittää enemmän huomiota kehonhuoltoon.
Suoranaisten juoksutavoitteiden lisäksi toivon vuodelta 2015 monia muita asioita, jotka liittyvät treenaamisen lisäksi vahvasti omaan hyvinvointiini. Näitä abstraktimpia tavoitteitani ovat:

Terve suhde ruokaan. Yksi ylitse muiden. Tätä asiaa on turha sen kummemmin ruveta avaamaan tässä yhteydessä, itselleni iso asia on edes koko tavoitteen ääneen julkistaminen. Paljon olen paininut ruoka-asioiden kanssa viime vuosina, osittain vatsaongelmieni ja osittain päänsisäisten juttujen takia, jotka aikoinaan ajoivat itseni lähestulkoon ortoreksian partaalle. Vuoden sisällä olen kuitenkin viimein tajunnut, kuinka merkittävä rooli ravinnolla on juoksussani - ja elämässäni muutenkin. Haluan korjata välini ruuan kanssa: oppia nauttimaan siitä ja löytää sen itselleni sopivan ruokavalion, joka myös tukee juoksemistani.

Aikatavoitteiden hylkääminen. Miksei voisi edes joskus vedellä kisaa tai juoksutapahtumaa ihan vaan leppoisasti läpi ilman varsinaisia aikatavoitteita tai verenmakua suussa?

Armollisuus itseä kohtaan. Olen itselleni liian ankara - monessakin suhteessa. Aina ei vaan voi ylittää itseään. Joskus on junnattava paikallaan tai jopa otettava askeleita taaksepäin ennen kuin voi taas päästä eteenpäin.

Kropan kuunteleminen ja juoksusta nauttiminen! Kropan ehdoilla on mentävä, ja yhä edelleen muistutettava itselleen, miksi tätä lajia harrastaa. Haluan ja aion säilyttää rakkaussuhteeni juoksuun. Vaikka siinä voi aina kehittyä ja ylittää omat rajansa ja ennätyksensä, tärkeintä on kuitenkin se mahtava fiilis, jonka se saa aikaan koko kropassa ja mielessä!
Tämmöisiä ajatuksia tuli pohdiskeltua perjantai-yön pimeinä tunteina. Pitkään mietin, menevätkö nuo abstraktit tavoitteet liian henkilökohtaisiksi tai kannattaako niistä puhua, mutta uskon pystyväni nyt keskittymään niihin entistä paremmin, kun mulla on tämän "juoksublogiyhteisön" tuki takanani - ainakin toivottavasti :D Tavoitteet muuttuvat niin paljon mahdollisimmiksi, kun ne lausuu ääneen.

Millaisia vuositavoitteita itse olet asettanut itsellesi urheilun suhteen? Spesifejä aikatavoitteita vai ympäripyöreitä hyvinvointitavoitteita? Kannattaako tavoitteet mielestäsi jakaa muiden kanssa vai pitää omana tietonaan?

8 kommenttia:

 1. Tosi fiksun kuuluisia ja hyviä tavoitteita sulla! :) Toivottavasti monet niistä toteutuisi :)

  VastaaPoista
 2. Hyviä tavoitteita Katju! :) Mä kirjottelin omista liikuntatavoitteista vuoden alussa, ja ne painottuu aika pitkälti liikunnasta nauttimiseen, hyvään fiilikseen, kropan kuunteluun ja terveenä pysymiseen! :) Mitään suurempia aikatavoitteita esim. maralle tai puolikkaalle en ole asettanut tälle vuodelle, katsotaan miten pysyy kunnossa! En ota terveenä pysymistä enää ollenkaan itsestäänselvyytenä, joten se on ykköstavoiteita. Eli siis ympäripyöreitä hyvinvointitavoitteita siis! Mun mielestä tavoitteiden jakaminen kannattaa kyllä, koska niistä voi saada lisämotivaatiota, kun kertoo ne ääneen! :) Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karoliina! :) Joo muistankin lukeneeni sun tavoitteista tammikuun alussa ja ne oli kyllä tosi hyvin asetettu. Omaan hyvinvointiin on tosi tärkeetä kiinnittää huomiota, sen oon itekin tajunnut tässä viime vuosina. Puhut siis todellakin asiaa! Toivottavasti saavutat omat tavoitteesi :)

   Poista
 3. Moikka :) uusi lukija täällä! Kiva postaus ja ilo nousi mielen päälle varsinkin noista ei-liikunnallisista tavoitteista. Armollisuus on yksi elämän tärkeistä asioista. Pitää muistaa, että emme ole koneita vaan suoritukseen vaikuttaa niin moni seikka ja loppujen lopuksi tämä elämä ei ole edes suoritus! Jos nauttii tekemisestä ja antaa itselleen armoa, voi saavuttaa uskomattomia asioita!

  Olen kirjoitellut tavoitteista blogiini. Haluan liikunnan olevan elämäntapa, hyödyntää matkoja liikkumiseen, nauttia elämästä ja voida hyvin :) Kesällä olisi tarkoitus könytä nuts Pallas 55km läpi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, tervetuloa ja kiitos kommentista! :) Kävin myös lukemassa noista sun tavoitteistas, todella loistavia! Etenkin ton luonnosta nauttimisen voisin nostaa omaksikin tavoitteeksi, sillä on vaan niin uskomaton vaikutus koko mieleen ja ruumiiseen. Myös kehonhuoltoon pitäisi meikäläisenkin kiinnittää huomiota!

   Todella fiksuja sanoja sulta, voin allekirjoittaa kaiken. Ja kuulostaa aika hurjalta toi nuts Pallas 55 km - nostan hattua! Ehkä mäkin sitten joskus... :) Hyvää alkanutta viikkoa sulle!

   Poista
 4. Tosi mukavia tavoitteita tälle vuodelle! Varmasti mukava aina välillä katsahtaa, mitä tavoitteita on jo saavuttanut ja mitä on vielä saavutettavana, niin huomaa, että voi olla itseensä hyvin tyytyväinen. :) Jokaisella on varmasti omat suhteensa tavoitteisiin ja tavoitteelliseen tekemiseen. Itselläni esimerkiksi realistiset kehittymistavoitteet tukevat muuta elämää. Aina niitä ei saavuta ja sekin on hyväksyttävää. Kuitenkin koen, että se, että välillä haastaa itseään on mielenkiintoista ja nautinnollista myöskin, mutta se ei saa mennä terveyden edelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiksuja sanoja Jenni :) Aikatavoitteet ja muut "konkreettiset" päämäärät ovat vaan väline kohti vahvempaa kroppaa ja parempaa fiilistä sun muita hyvinvointiin liittyviä tavoitteita. Siinä vaiheessa, kun tavoitteita asetetaan terveyden kustannuksella ja niiden saavuttamisesta tulee pakkomielle, ollaan tosiaan menty liian pitkälle!

   Poista