tiistai 6. tammikuuta 2015

Vatsa kuntoon FODMAP-ruokavaliolla?

Kuten tuossa syksyllä jo kirjoittelinkin, olen yksi niistä lukuisista suomalaisista, joka kamppailee vatsavaivojen kanssa valitettavan usein. Joskus vatsani oireilee päivittäin, toisinaan taas se voi olla täysin kunnossa pitkiäkin aikoja. Tuntuu, että stressin ohella useat eri ruuat ärsyttävät vatsaani, mutten ole saanut kunnolla kartoitettua, mitkä ne ovat. Lääkäri lätkäisi minulle aikoinaan IBS (ärtyvän suolen oireyhtymä) -diagnoosin pöytään ja totesi, että minun tulee vain tarkkailla ruokavaliotani ja selvittää, mitkä ruuat sopivat vatsalleni ja mitkä eivät.

Omalla kohdallani vatsan ärsyttäjiä on ollut melko vaikea löytää, siispä innostuin luettuani FODMAP-ruokavaliosta. Useat IBS-potilaat saavat kuulemma helpotusta vaivoihinsa välttelemällä FODMAP-hiilareita. Näitä hiilareita löytyy runsaasti:

- Vehnästä, ohrasta ja rukiista
- Kivellisistä hedelmistä sekä omenasta, päärynästä ja vesimelonista
- Palkokasveista ja pähkinöistä
- Sipuleista, kaaleista, sienistä, parsasta, artisokasta ja fenkolista
- Purukumeista, makeisista ja pastilleista
- Makeutusaineista = kevyttuotteista
- Hiilihapollisista juomista
- Tavallisista maitotuotteista (laktoosi)
- Hunajasta, hedelmäsokerista ja siirapista
- Terveysjogurttien prebiooteista
- Kuivatuista hedelmistä

Aikamoinen lista, eikö vaan? No, onneksi vain hyvin pieni osa ISB-potilaista joutuu välttämään näitä kaikkia: useille riittää, kun löytää listasta ne muutamat ruoka-aineet, jotka aiheuttavat vatsavaivoja. Itselläni vatsavaivat eivät ole sinänsä pahoja, mutta viime kuukausina niistä on muodostunut lähestulkoon jokapäiväinen piina - esimerkiksi turvotusta esiintyy niin usein, etten edes kiinnitä siihen enää huomiota.

Siksi päätinkin, että ryhdyn noudattamaan tarkkaa FODMAP-ruokavaliota: siis välttelemään kaikkia edellä mainittuja ruoka-aineita. Aloitan uuden ruokavalioni huomenna ja noudatan sitä 25.1. asti eli vajaat kolme viikkoa. Pidän ruokapäiväkirjaa ja kuuntelen vatsaani: toivottavasti huomaan sen hyvinvoinnissa eron!! Sitten vajaan kolmen viikon päästä alan pikkuhiljaa lisätä ruokavaliooni niitä kieltolistan ruoka-aineita, joita olen jäänyt kaipaamaan - yhden kerrallaan! Näin on helpompi seurata, mitkä ruuat sopivat vatsalleni ja mitkä eivät. Saan räätälöityä itselleni sopivan ruokavalion :)

Laktoositon maitohylly ei ole kukkaron ystävä...

Kävin tänään jo kaupassa ostamassa ruokaa huomenna alkavaan "koitokseen". Enpä olisi arvannut, että vehnän ja laktoosin välttelystä koituisi eniten päänvaivaa! Laktoosittomat tuotteet ensinnäkin maksavat hirveästi, enkä kyennyt löytämään esim. rasvattomasta jogurtista laktoositonta versiota: kaikki laktoosittomat jogurtit ovat kunnon herkkujogurtteja! Maitotuotteiden suhteen suurin huolenaiheeni on laktoosia ja makeutusaineita sisältävä lempivälipalani Skyr-rahka, josta joudun nyt luopumaan pariksi viikoksi. Toivon mukaa vatsani ottaa sen avosylin vastaan vajaan kolmen viikon päästä!

En muutenkaan syö juurikaan leipää tai pastaa, joten venhän suhteen ongelma ei piillyt niissä, vaan esimerkiksi puurohiutaleissa. En ole ennen ajatellutkaan, että mannaryynit tosiaan ovat vehnää. Jos oikein sääntöjen mukaan mentäisiin niin kaurahiutaleidenkin tulisi olla "puhdasta kauraa" - perus Elovena ei ilmeisesti kelpaa. Noh, vedetään nää muutamat viikot nyt mahdollisimman puhtaasti FODMAP-ruokavaliota ja sitten ollaan vähemmän tarkkoja :)

Innostuin ostelemaan yhtä sun toista viljatuotetta vehnää, ohraa ja ruista korvaamaan

Vihanneksista ongelmallisimpia ovat sipuli, parsa, kaalit ja pavut, joita käytän yleensä runsaasti ruuanlaitossani. Hedelmistä tulen kaipaamaan omenaa, jota syön myös päivittäin. Mangoa syön hiukan harvemmin, mutta sekin on suurta herkkuani.

Makeanhimoisena ihmisenä syön paljon hunajaa, kuivattuja hedelmiä, makeisia, makeutusaineita, light-limsoja, purkkia ja pastilleja. Kaikki edellä mainitut ruoka-aineet ovatkin todennäköisesti suurin syy vatsavaivoihini. Etenkin lenkillä vatsa tulee todella kipeäksi, jos olen napsinut karkkia tai litkinyt kevytlimsaa ennen treenin alkua. Niistä kun saisi itsensä kunnolla vieroitettua niin oltaisiin jo hyvällä tiellä!

Onneksi löysin paljon mielenkiintoisia uusia ruoka-aineita korvaamaan tavanomaista ruokavaliotani. On oikeastaan ihan kiva päästä koittamaan esimerkiksi hirssipuuroa, kauravälipalaa ja riisikakkuja. Lompakollehan tuo kauppareissu vähän kävi, mutta nyt on ainakin kaapit täynnä yhtä sun toista hiutaletta ja suurimoa - ei ainakaan lopu ruoka ihan hetkeen kesken! Saatan kirjoitella kokeiluistani tänne - varmasti joku muukin kärsii samoista ongelmista. Toivon mukaan saan kokeilun myötä pitkästä aikaa hyvinvoivan masun :)

2 kommenttia:

 1. Mulla on myös ollut vatsavaivoja, ja vuosien kokeilun jälkeen olen löytänyt merkittävimmät vatsavaivojen aiheuttajat: maito, omena, ruis, ohra, (vehnä?), light-tuotteet, makeutusaineet. Mulla myös helpotti alkuun kun tein tiukat rajoitukset ja sittemmin olen alkanut kokeilemaan pikkuhiljaa mitä vatsa sallii.

  Tsemppiä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kuulla kohtalotoverin ajatuksia :) Kiitos paljon! Toivottavasti mullakin löytyy vielä yhtä selkeästi noi syyt vatsavaivoihin!

   Poista