tiistai 4. elokuuta 2015

Uusia vauhteja uusilla kengillä!

Tilasin vähän hetken mielijohteesta Wiggleltä kahdet kengät viime viikolla. Löysin sen verran halvat parit (yhteensä 146 € toimituskuluineen!) ja olen niin ihastunut Adidas Boost -sarjaan! Lisäksi multa uupuvat kevyemmät, VK-treeniin sopivat kengät, ja niin monet olivat Adidas Adizero Adios Boost 2 -kenkiä kehuneet, että alle satasen tarjousta niistä ei vaan voinut ohittaa. Niiden lisäksi ostin Adidaksen Response Boostit, jotka maksoivat vaivaiset 50 euroa ja olivat aivan ihanan väriset. Response Boosteilla juoksin molemmat puolikkaani tänä vuonna, joten tutut kengät ovat kyseessä :)
Tässä vaiheessa monet saattavat ihmetellä, kuinka mulla opiskelijana on varaa ostaa taas uudet kengät ja vielä kaksin kappalein - etenkin, kun tilasin vastikään myös ison kasan urheilukamoja SportsDirectistä. No, en juurikaan tuhlaa rahojani muihin vaatteisiin, ja urheiluvaatteetkin ostan aina alennuksesta. Sen verran on kesätyörahoja kertynyt, että päätin nyt sijoittaa näihin - eipähän tarvii taas vähään aikaan kenkiä ostella! Valitettavasti myös sykemittarini ja kännykkäni hajosivat viime viikolla suunnilleen samaan aikaan, joten niihinkin kuluu nyt rahaa... Eipähän ainakaan tuu osteltua vaatteita syksylläkään, hehe! Onneksi syksyksi on tiedossa vähän oman alan töitä tuohon opintojen kylkeen, niin rahatilanne helpottaa :)


Okei, se siitä. Siirrytääs itse asiaan eli juoksemiseen. Kävin tänään testaamassa noita paljon kehuttuja Adios Boost kakkosia vetotreenin merkeissä. Juoksin 2 x 5 x 500 m -treenin Eltsussa. Samaisen treenin juoksin jo pari kuukautta sitten samassa paikassakin. Halusin vähän testata, jos saisin tehtyä vedot hieman reippaampaa tahtia kuin viimeksi. Tänään oli ihanan lämmin sää, semmoiset 20 astetta ja aurinkoista, mikä tosin toi juoksemiseen omat haasteensa. Sykkeet olivat jo alkulämmön jälkeen korkealla, mutta se vaan tiesi tehokkaampaa treeniä.


Viime kerralla tahtini olivat järjestyksessä: 4:30, 4:19, 4:13, 4:07, 4:12 / 4:14, 4:18, 4:18, 4:24, 4:21. Keskitahtini vedoissa oli siis n. 4:18 min/km. Väliin kävelin aina 100 metriä ja sarjapalautuksena 500 m. Tuolloin keskisykkeeni koko treenissä oli 155 ja maksimisykkeeni 177 - ihan maksimeihin ei siis päästy. Jalat eivät todennäköisesti olleet ihan täydessä iskussa. Tällä kertaa pyrin 4:00 min/km tahtiin jokaisessa vedossa - aika kovaan parannukseen siis. Tässä treenissä en tavoitellut progressiivista vauhtia eli vauhdin nostamista läpi treenin vaan mahdollisimman tasaisia vetoja mahdollisimman lähellä 2 minuuttia per veto.

Yllättävän kevyeltä se juoksu tuntuikin alkuun. 500 metriä meni melko helposti suunnilleen kahteen minuuttiin. Tällä kertaa jalat sallivat niin kovan vauhdin, että sykkeetkin pääsivät nousemaan kunnolla. Aika kovin rupesi hapottamaan treenin puolivälissä, ja toisen osuuden vikat kolme vetoa olivatkin jo melko tuskaisia. Niissä vauhti pääsi vähän putoamaan, muttei kuitenkaan ihan merkittävästi. Treenin loputtua olin kyllä aivan puhki, ja loppuhölkkä kotiinkin meni osin kävellen. Vetojeni tahdit olivat tällä kertaa: 3:57, 4:02, 4:00, 4:04, 4:01 / 3:57, 4:01, 4:06, 4:11, 4:06. Keskitahtina tällä kertaa siis n. 4:03 min/km. Olen kyllä tosi iloinen noin isosta parannuksesta viime kertaan. Kovemmalta treeni tuntuikin ja se näkyy myös tilastoissa: keskisyke tällä kertaa 161 ja maksimisyke jopa 184. Merkittävää on myös se, että itse vetoihin meni reilusti vähemmän aikaa, mutta koko treenin kesto oli tällä tokalla kerralla vain 10 sekuntia vähemmän kuin ekalla kerralla. Selitys löytyy kävelypalautuksien pituuksista. Ekalla kerralla kävelin palautukset reippaammin - nyt kävelin ne tosi iisisti, jotta sykkeet pääsivät laskemaan edes vähän. Sekin tietty saattaa vaikuttaa vetojen vauhtiin: kymmenen sekuntia lisäpalauttelua on yllättävän paljon. Ehkä pitäisikin tehdä palauttelut ensi kerralla jotenkin samankestoisina, kuten esim. minuutin tai puolentoista pituisina. Sadan metrin kävelypalautuskin voi olla joko todella rento tai vähän reippaampi kävely.


Vielä vähän niistä kengistä. Adios näytti tosi pieneltä ja kapealta mallilta verrattuna muihin Adidaksiini. Alkuun mietin, että ois pitänyt tilata isompi koko. Jalassakin ne tuntuivat alkuun aika napakoilta. Tiukka malli tuntui kuitenkin hyvältä vetotreenissä - ei yhtään liian pieneltä. Ehkä tuollaiset "virtaviivaisemmat" ja ns. ihonmyötäiset kengät sopivatkin paremmin VK-kengiksi. Kengät tuntuivat tosi kevyiltä ja hyviltä eivätkä hiertäneet kyllä lainkaan. Tykkään erityisesti kenkien ohuesta päällysmateriaalista ja keveydestä. Kaiken hehkutuksen arvoiset ovat ehdottomasti :) Kyllä kannattaa kuunnella lukijoiden ja muiden bloggaajien mielipiteitä!

Vetotreeni: 2 x 5 x 500 m, palautukset kävellen 100 m, sarjapalautus 500 m, 6,5 km, 38:56 min, KS 161, MS 184

2 kommenttia:

  1. Onpa ollut hyvät alennukset! Noista vauhtikengistä olen kyllä tykännyt itsekin tosi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävi kyllä tuuri näiden kanssa, ei voinut ohittaa tarjousta :) Kiva kuulla, kannattaa tosiaan uskoa muiden kehuja!!

      Poista