tiistai 18. elokuuta 2015

Ryhtiä treenaamiseen

Kuva täältä

Koko kulunut kesä on mennyt treenien suhteen melko rauhallisesti. Ehkäpä juuri siksi juokseminen onkin tuntunut viime aikoina vähän tahmealta. Kehitystä ei ole ollut havaittavissa pitkiin aikoihin. Vuosi sitten treenasin kovemmin ja kurinalaisemmin. Myös ruokatottumukseni olivat täysin erilaiset. Söin melko terveellisesti ja noudatin aika tarkkaa ruokavaliota ja -rytmiä. Kesällä olen repsahtanut ja herkutellut oikeastaan päivittäin. Olen saanut pari lisäkiloa, jotka ainakin itse huomaan ja jotka varmaan osaltaan taas hidastavat juoksuvauhtia. Olo on vähän "lössähtänyt".

Tällä viikolla mulla kuitenkin alkaa arki. Työt alkavat jo torstaina ja koulu parin viikon päästä. Säännöllinen työ ja koulu rytmittävät elämää jotenkin ihanasti - tuovat siihen ryhtiä. On helpompi syödä säännöllisesti ja terveellisesti ja treenata tarkoituksenmukaisesti. Kesällä olen treenannut vailla päämäärää, juossut lähinnä kevyitä lenkkejä ja tehnyt kaiken aina fiiliksen mukaan. En ole puskenut itseäni mukavuusalueen ulkopuolelle tai tehnyt monipuolisia juoksutreenejä lähes lainkaan.

Arkirytmi kuitenkin muuttaa kaiken. Aika treenaamiseen tulee olemaan kortilla - siispä kaikki treenipäivät tulee käyttää fiksusti. Todennäköisesti tulen treenaamaan ajallisesti vähemmän kuin kesällä, mutta tehokkaammin. Näin ollen myös kunnollisia lepopäiviä tulee enemmän ja palautuminen on tehokkaampaa. Juoksen vähemmän tyhjiä kilometrejä, hidasta hölkkää vaan kilometrien takia. Palautteluhölkät teen lyhyinä ja kevyinä.

Siinä siis suunnitelmia syksylle. Treenaamiseni tulee muuttumaan. Treenaan 1-2 kertaa viikossa vauhti- tai maksimikestävyyttä, kerran viikossa juoksen pitkän lenkin ja 1-2 kertaa viikossa n. tunnin peruskestävyysalueella - mielellään ainakin toisen niistä reipasvauhtisena. Salillakin saatan käydä kerran viikossa.

Kuva täältä

Treenaamisen muutokselle on syynsä. Olen nyt lukenut niin paljon tarinoita Helsinki City Marathonilta, että mua puri maratonkärpänen ja kunnolla. Kaikki ne koskettavat kertomukset 42 kilometrin taisteluista ja maaliviivan ylittämisestä kaiken sen jälkeen saivat muistelemaan omia maratoneja ja sitä fiilistä, jonka niistä olen aina saanut. Aloin jo selailemaan tulevan syksyn maratontarjontaa, ja muutamia kivoja vaihtoehtoja löysinkin. Niistä kirjoittelen enemmän myöhemmin. Kivaa kuitenkin treenata, kun on jokin tavoite. Se motivoi ihan suunnattomasti. Haluan juosta maratonin ja haluan kehittyä. Vuoden takaiseen kuntoon on vielä pitkä matka enkä jaksa uskoa saavuttavani sitä tämän syksyn aikana, mutta kaikkeni teen. Motivaatio on korkealla, nyt treenataan!

Kuka muu aikoo vielä juosta maratonin syksyllä?

8 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä, Katju :) Mielenkiinnolla odotan, mihin maraan oot päätymässä.. Suomessa vai ulkomailla? Kerro jotain! Heh :D

  Mä juoksen maratonin 2,5 viikon päästä, tosin poluilla. Tuntuu ihan hurjalta, että "taas" mennään. Nuts Pallaksesta on niin lyhyt aika. Joten tämä onkin sellainen nautiskelumaraton upeissa maisemissa Nuuksiossa. :) Ehkä kipitän puolikkaan vielä loppuvuodesta kaduilla, saas nähä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä oot kyllä ihan hullu kun osallistut jatkuvasti johonkin :) Nostan hattua! Ja sen verran voin paljastaa et matkakuume on myös aika korkea... ;)

   Poista
 2. Välillä tekee hyvää ottaa vähän kevyemmin ja löysäillä. Omalla kohdalla kesällä tulee herkuteltua ja naposteltua enemmän. Suon sen itaelleni, koska syksyn tullen elämä on kurinalqisempaa ja herkkuja kuluu vähemmän. Kesä on lyhyt, siksi siitä pitää ja saa nauttia hyvillä mielin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa ja oon täysin samaa mieltä! Pitää ottaa iisimmin välillä. Sitten motivaatio treenata kurinalaisemmin on taas korkealla ja jaksaakin paremmin. Eikä pieni kevyempi jakso mitään pilaa, päinvastoin :)

   Poista
 3. Minulla olisi suunnitelmissa maratonin lisäksi syksylle vielä puolikas ja kymppi. Pitää kuitenkin katsoa kisa kerrallaan, seurailla palautumista, fiilistä jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh säkin osallistut niin moniin kisoihin että päätä huimaa! Pitäisi itekkin vähän useammin käydä kisaamassa, mut jotenkin vaan tuntuu ettei oo ikinä valmistautunut tarpeeksi. Kannattaa tosiaan kuunnella omaa kroppaa ja mennä sen mukaan :)

   Poista
 4. Itsellä on ollut samankaltaisia treenihaasteita: mieli tekisi treenata enemmän, mutta kalenteri ei anna periksi, tai kun löytää aikaa treenille, juoksu ei kulje niin kuin toivoi. Pitäisikin tässä taas ryhdistäytyä syskyä varten. Minulla maroja ei tänä vuonna ole, mutta tarkoitus on juosta vielä kaksi kymppiä ja puolikas. :) Hurjasti tsemppiä maratonharjoittelulle Katju!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu et kaikki taistelee näiden samojen ongelmien kanssa. Treenaamiselle on pakko varata erikseen tilaa kalenterissa ja mietittävä oikeesti, milloin voi treenata! Sullehan noista jo tulee melkein kokonaisen verran juostavaa ;) Kiitos paljon Jenni ja isot tsempit sullekin! :)

   Poista