torstai 13. elokuuta 2015

Uusi Garmin Forerunner 610

Vanha sykemittarini, Garmin 110, hajosi viime viikolla. Kello palveli vajaat pari vuotta, joten totuin Garmin connect -tilin käyttöön sekä Garminiin ylipäätään. Tykästyin kelloon ja connect-palveluun, siispä päätös uudesta Garminista oli selvä. Olenkin kirjoitellut Garmin connect -palvelusta jo viime vuonna, tekstin löydät täältä!

Selailin erilaisia Garmin-kelloja netissä ja vertailin niiden hintoja. Halusin mahdollisimman hyvän kellon mahdollisimman halvalla. Vanhassa mallissani minua häiritsi ehkä eniten se, ettei näyttöön saanut samaan aikaan esiin ajanottoa ja sykettä. Kaipasin myös erilaisia intervalliohjelmia ja sykealueiden määrittelyä yms erikoistoimintoja. Vanha mittarini ei tehnyt erittelyä pyöräilyn ja juoksun välille, mikä vääristeli tilastoja Garmin connectissa ja oli myös vähän häiritsevää. Eräs toivomani lisäominaisuus oli vielä palautusajan määrittely. Näihin pikku seikkoihin kaipasin parannusta. En kuitenkaan koennut tarvitsevani tyyristä triathlon-kelloa tai kaikki mahdolliset erikoistoiminnot sisältävää rannetietokonetta. Lisäksi monet Garminin mittarit (ne kalliimmat) ovat malliltaan melko suuria ja laatikkomaisia - halusin mieluummin kätevämmän, perinteisen pyöreän kellotaulun muotoisen kellon, sillä käytän sitä muussakin yhteydessä kuin juostessa, kuten töissä.

Selailin eri kelloja ja päädyin kolmeen erilaiseen Garmin Forerunner -malliin, joista yksi piti kyllä karsia hinnan takia samantien. Vaihtoehtoni olivat 220, 610 ja 620. Ohjehinnaltaan halvin näistä oli 220, jonka löysin halvimmillaan netistä 193 eurolla (Garminin sivuilla hinta 219 €). Tämä malli oli mielestäni kivoimman näköinen - lisäksi värinäyttö houkutteli. 220 oikeastaan sisälsi kaiken tarpeellisen, mutta 610 sisälsi vielä vähän enemmän joitain erikoistoimintoja, kuten Virtual Partnerin, virtuaalisen "jäniksen", jonka avulla voi tavoitella tiettyä tahtia lenkillä. 610 oli lisäksi kosketusnäytöllä varustettu, mikä ei kylläkään houkutellut. Kosketusnäyttö kuulosti vähän hankalalta. 620 taas tuntuu yhdistävän 220:n ja 610:n ominaisuudet: se on väri- ja kosketusnäyttö ja sisältää kaikki mahdolliset ominaisuudet ja toiminnot, sekä myös sen palautusaikatoiminnon, jota uudessa sykemittarissa kaipasin. 620 oli siis näistä kelloista ehdottomasti mieluisin, mutta hinta Garminin sivuilla oli 379 € enkä alle 300 euron kelloa löytänyt mistään. Hinta oli niin paljon yli budjettini, että piti tyytyä halvempaan.610:n hinta oli Garminin sivuilla 269 €, ja löysin sen halvimmillaan jostain 199 eurolla. 610 ja 220 olivat siis suunnilleen samanhintaiset eivätkä ihan merkittävästi toimintojensakaan suhteen eronneet toisistaan, joten päädyin ensin valitsemaan 220:n - lähinnä ulkonäön, värinäytön ja vanhanaikaisen ei-kosketusnäytön takia. Sattumalta löysin kuitenkin Gigantin sivuilta viikkotarjouksesta 610:n 99 euron hintaan! Säästin siis satasen ja tilasinkin kelloni sieltä.

Eniten mua arvelutti se kosketusnäyttö. Jotenkin luulisi, että kosketusnäytölliset kellot menevät ensinnäkin helposti rikki ja toiseksi ovat hankalia käyttää. Luulisi, että lenkillä kellon näyttöä helposti huitaisee ja vahingossa tyyliin keskeyttää treenin ennen aikojaan tms. Tai että esim. sateella kosketusnäyttö ei tottele kosketusta. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt siitä, että 610:ssa on kaikki tismalleen samat painikkeet kuin vanhassa 110-kellossani, paitsi vasemman alakulman sivunvaihto-nappi. Se siis toimii käytännössä hyvin samalla tavalla kuin 110: vasemmassa yläkulmassa on taustavalonappi, oikeassa yläkulmassa pysäytysnappi ja oikea alakulma on kierros/nollausnappi. Sivunvaihtonappi on periaatteessa korvattu kosketusnäyttöominaisuudella: sivua (kellonäkymä -> harjoitusnäkymä) saa vaihdettua kosketusnäyttöpuhelimesta tuttuun tapaan vetämällä sormella näytön halki. Lisäksi "virransäästönäkymässä" = kellonäkymässä kellotaulu lukittuu eikä kello siis voi ruveta itsestään aloittelemaan uutta treeniä. Kosketusnäyttö ei ole kovin herkkä, joten kellon kanssa säheltäminen vahingossa on aika mahdotonta. Kosketusnäyttö tottelee myös kynttä eli on vähän erilainen kuin esim. kännykän näyttö."Vanhanaikaisten" nappuloiden lisäksi kellossa on kaksi kosketuksella toimivaa painiketta. Toinen toimii paluu-näppäimenä - sillä siis pääsee aina edelliseen ruutuun. Toisesta pääsee päävalikkoon, josta voi valita "Historian", "Asetuksen", "Harjoituksen" tai "Minne?"-kuvakkeen. Historiasta luonnollisesti pääsee tarkkailemaan menneitä treenejään - kello näyttää myös yhteenvedon treeneistä. Treenejä pääsee tarkastelemaan paljon kattavammin kuin vanhassa kellossani: näkyy esim. maksimisyke, treenin tehokkuus ja kierroskohtaiset tiedot, joita pääsi 110:ssa katselemaan vasta tietokoneelta connect-tilin kautta.

Asetus-näppäin vie tietysti asetuksiin, josta pääsee säätämään kaikenlaisia juttuja. Ehdottomasti paras löytämäni asetus on harjoittelusivujen muokkaaminen. Sieltä pääsee siis mukauttamaan treenin aikana näkyviä sivuja. Esim. vanhassa kellossani yhdellä sivulla näkyi syke ja toisella kulunut aika - molempien sivujen ylälaidassa näkyi kuljettu matka ja alalaidassa kierrosvauhti. Tätä ei saanut muutettua mitenkään. Nyt saan yhdelle sivulle näkyviin "sykenäkymän", josta voin tarkkailla sykettäni, keskisykettäni, kulutettuja kaloreita ja sykealueitani. Toiselle sivulle saan "aikanäkymän", josta näen kokonaisajan ja -matkan sekä kierros- ja kokonaisvauhdin. Lisäksi voin halutessani laittaa näkyville vauhtini sekä nopeutena (km/h) että tahtina (min/km). Näitä sivuja saan muokata mieleni mukaan - kuinka monta tietoa (1-4) on milläkin sivulla näkyvissä ja mitä nämä tiedot ovat - mutta sen lisäksi voin luoda omia, mukautettuja sivujani. Teinkin ensitöikseni mukautetun sivun, josta näen kuluneen ajan, kuljetun matkan, keskivauhdin sekä sykkeeni. Juokseminen on niin paljon mukavampaa, kun ei tarvitse koskea lainkaan sykemittariin vaihtaakseen sivunäkymää. Noita tietoja nimittäin oikeastaan lenkillä vain tarkastelen, joten on tosi kätevää, että ne kaikki ovat tarvittaessa näkyvissä jatkuvasti.Mukautetulta näytöltä näen kaiken tarpeellisen lenkin aikana.

Harjoitus-kuvakeesta pääsee tarkastelemaan varsinaiseen treeniin liittyviä ominaisuuksia, kuten Auto Lap -toimintoa, jota käytin myös vanhassa sykemittarissani (sykemittari ottaa automaattisesti uuden kierroksen aina, kun kilometri on juostu - niin lenkin eri osuuksia on jälkeenpäin helpompi tarkastella). Harjoitus-kohdasta löytyy myös Virtual Partner ja Virtual Racer -toimintojen asetukset. Lisäksi kelloon saa tallennettua omia harjoituksia ja reittejä. Näihin ominaisuuksiin en ole vielä sen kummemmin tutustunut, ehkä vähän tuonnempana! Minne?-näppäimen avulla kellon pitäisi ilmeisesti ohjata juoksija takaisin juoksun lähtöpisteeseen tai johonkin muuhun tallennettuun paikkaan. Tätä painettuani näyttöön ilmestyi kompassinuoli, en sitten tiedä, että ohjaako kello juoksijan samaa reittiä takaisin vai suorinta tietä kohti asetettua sijaintia.Testasin kelloa sunnuntain pitkällä lenkilläni, ja olin kyllä tyytyväinen. Garminiin tottuneelle kello oli melko simppeli ja helppokäyttöinen - toimi aika samalla tavalla kuin edellinenkin kelloni. Iso plussa oli tosiaan se, että treeniä pystyy tarkastelemaan vähän laajemmassa mittakaavassa heti treenin loputtua. Myös laajennetut sivunäkymät ovat ehdoton lisä! Miinuksena melko iso kellotaulu, vaikka kellon pitäisi olla unisex-mallia. Ei oikeen tahdo istua meikäläisen pieneen ranteeseen, mutta sekin on vain tottumuskysymys. Saa nähdä, alkaako toi kosketusnäyttö vielä temppuilemaan, mutta tähän mennessä se on kyllä toiminut hyvin.Iso miinus on tietojen lataaminen Garmin Connectiin. Edellinen sykemittarini synkronoi tiedot helposti nettiin, kun liitin sen kiinni koneeseeni. Tässä uudessa tuli mukana "ANT Stick", jonka kautta synkronoinnin pitäisi onnistua helposti ja langattomasti. Jouduin tappelemaan tämän systeemin kanssa ikuisuuden, sillä koneeni ei tunnistanut ANT Stickiä eikä Garmin Express -ohjelma löytänyt kelloa, vaikka kiinnitin sen koneeseen jopa piuhalla. Lopulta sain sen jotenkin toimimaan, mutta silti connectiin näytti synkronoituneen vain yksi treeni. Ehkä ne loputkin sieltä vielä joskus siirtyvät tuonne bittiavaruuteen... Vähän turhan hienoksi ja vaikeaksi on kuitenkin tämä langaton synkronointi ehkä tehty - tai sitten kyse on huonosta läppäristäni (käyttäjässähän vika ei tietenkään voi olla ;)).

Kaiken kaikkiaan olen kyllä tosi tyytyväinen hankintaani. Kiva päästä tutkimaan, mitä kaikkia hauskoja toimintoja uudesta mittaristani löytyykään! :) Pari kivaa toimintoa mainitsen vielä tähän loppuun: uudessa kellossani on värinähälytys, jonka voi asettaa hälyttämään esimerkiksi aina, kun tietty matka tai kierros tulee täyteen, syke nousee tietylle alueelle, tietty kalorimäärä tulee kulutettua yms. Lisäksi kellossa saa määriteltyä erikseen, onko kyseessä juoksu- vai pyörätreeni - sopii siis myös pyöräilyn ystäville :)

Käytätkö sykemittaria? Mikä sykemittari sulla on? Oletko merkkiuskollinen sykemittarien suhteen?

10 kommenttia:

 1. Kiitos kattavasta arviosta. Sait kyllä huippuhintaan! Yhdyn kyllä minäkin tuohon isoon miinukseesi, tietojen lataaminen pitäisi toimia vaivatta, ainakin näissä uusimmissä kelloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä on sulle jotain apua!! Ei ollut muuten vieläkään pahaan hintaan tää samainen kello Gigantissa, 149 €! Toivottavasti löydät itselles mieluisen :)

   Poista
 2. Moi

  Itsellä käytössä Garmin Forerunner 220. Erittäin tyytyväinen olen ollut. 620 olisin ottanut minäkin, mutta budjetti syistä taivuin 220 hankkimaan. Suurin syy miksi valitsin 220 enkä tuota 610 oli bluetooth tiedonsiirto. Tulen lenkiltä kotiin ja tiedot siirtyvät saman tien ilman, että minun tarvitsee tehdä mitään. Näppärä. Kokemuksia on vain Garmineista mitä gps laiteisiin tulee, Polarilta oli yksi sykemittari, ei pahaa sanaa siitä sanottavana. Ainoa mikä harmittaa Garminissa on se että patterin vaihto ei taida olla ihan yksinkertainen homma, niin kelloon kuin sykevyöhönkään. Ainakin ruuveja joutuu availemaan. Polarissa sai kolikolla käännettyä patteripesän auki.
  Hyviä kilsoja uuden juoksukaverin kanssa. :)

  -Aikku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Olisikohan sittenkin pitänyt ostaa se 220, kun noin hyvältä kuulostaa :) Itelle ei osunut kai toi tiedonsiirtojuttu yhtään silmään tai käynyt mielessä. Bluetooth olisi varmasti kätevämpi kun tää muistitikkusysteemi. Mullakin oli joskus Polar, ja siinä oli tosiaan patterin vaihto helppoa, mutta Garminithan ovat akkukäyttöisiä ja akku kuitenkin aika pitkäikäinen onneksi :) Garminin sykevyössäkin patterit ovat mulla kestäneet yllättävän kauan, monta vuotta!

   Poista
 3. Kiitos hei erinomaisesta blogista, täytyykin lukea enemmänkin.

  Itselläni on Forerunner 110 ollut käytössä pari kolme vuotta ja ehkä alan vähän toivomaan, että se menisi rikki. Hyvähän se on ollut ja se on tehnyt pitkän matkan juoksuharrastuksen aloittamisesta asti. Yksi asia siinä raivostuttaa kaikkein eniten - GPS-signaalin etsimiseen kuluva aika! Siis pahimmillaan menee 5min ja se on talvella varsinkin aika pitkä aika. Kiinnostaisikin tietää toimiiko satelliittien haku huomattavasti nopeammin 610:llä?

  Forerunner 225 houkuttelisi itseäni myös, koska siinä syke mitataan optisesti eikä sykevyötä tarvitse.

  -Anssi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Kiva kuulla ja mukavaa, että oot löytänyt tänne :)

   Mulla on ihan samoja fiiliksiä 110:sta. Signaalien haku kesti välillä tosiaan raivostuttavan kauan. Olin siis tavallaan ihan iloinen, että omani hajosi jo. 610:n signaalien haku on kyllä ainakin tähän mennessä ollut huomattavasti sukkelampaa. Ero on selkeä. Tosin voi olla, että olen sattunut tässä parin viikon aikana lähtemään lenkille aina tyynellä säällä (tuuli tuntuu jostain syystä vaikuttavan hakuun) ja avaralta paikalta. Täytyykin tarkkailla asiaa.

   Forerunner 225 onkin mulle täysin uusi tuttavuus. En tainnut sellaista katsellakaan kun sykevöitä selailin. Ranteesta mittaaminen on kyllä paljon kätevämpää - välillä ärsyttää säätää sen vyön kanssa kun ei tahdo kuivuttua toimia ollenkaan.

   Poista
 4. Itsellä on garmin220 ja huomasin sen, että mitä useammin siihen kelloon lyö sen gps:n päälle niin sitä nopeammin se signaalin löytää. Pidän kelloa jatkuvasti ranteessa, ihan arki kellonakin ja pari kertaa päivässä laitan hakemaan signaalin ja kun lenkille lähtö koittaa niin signaalikin löytyy parhaimmillaan 5sek. Joskus sisälläkin ikkunan lähellä. :) Yleensä alle minuutti kaupungin keskustassa. Avoimella alueellahan signaalin helpoiten löytää, kerrostalot yms. haittaa signaalin löytymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava vinkki, tätä pitääkin kokeilla! :) Vaikka toistaiseksi uuden kellon mittari onkin toiminut ihan hyvin. Alueen vaikutus on kyllä aikamoinen ja mun mielestä kova tuuli myös vaikeuttaa löytämistä. Voi tietty olla että vaan kuvittelen!

   Poista
 5. Kannattaa melko usein liittää kello koneeseen ja garmin connectiin, se päivittää silloin satelliittien sijainnit kelloon (nehän muuttuu) ja se nopeuttaa signaalin löytymistä ulkona. Myös usein ulkona päälle laittaminen saattaa auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki tämäkin, pitääkin päivittää aktiivisemmin. Toi 610 tosin päivittyy käsittääkseni automaattisesti langattomasti sen muistitikun avulla (?) eli ei tarvitse liittää koneeseen :)

   Poista