sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Treeniviikko 9: Palauttelua kiireen keskellä

Kulunut viikko on ollut todella tapahtumarikas ja kiireinen. Siihen on mahtunut kolmen päivän kenttäretki tasmanialaisissa kansallispuistomaisemissa, monta lähestyvää essee-deadlinea sekä Tasmanian yliopiston opettajaopiskelijoiden juhlailta. Jo pelkästään nämä kaikki ovat saaneet ajatukseni hetkeksi pois juoksusta ja treenaamisesta - puhumattakaan sitten eilisestä illasta. Todella jännittävän ja uskomattoman jalkapalloiltapäivän päätteeksi poikaystäväni joukkue nousi Veikkausliigaan! Seurailin tilannetta tarkkaan täältä käsin HIFK:n twitter-tilin kautta, ja tuo huikea voitto varasti kyllä huomioni aivan täysin, enkä ole hirveästi omaan treenaamiseeni - tai mihinkään muuhunkaan - sen jälkeen pystynyt keskittymään. Urheilu herättää kyllä uskomattomia tunteita. Olen edelleen ymmälläni eilisestä.

Jos nyt kuitenkin edes tämän viimeisen treeniviikon ajan yritettäisiin keskittyä juoksemiseen ja treenaamiseen. Kulunut viikko oli siis toinen palautteleva viikkoni, jonka aikana oli tarkoitus juosta n. 40-60 km PK-vauhdilla, ja pisimmän lenkin piti olla n. 15 km / 1,5 h. Kenttäretkeni osui keskelle viikkoa, joten juoksin lenkkini ma, ti, la ja su. Sain siis muutaman päivän "lepoa" (vaeltaminen kuului jokaisen päivän ohjelmaan) ennen viikonloppua.

Tässä yhdeksännen treeniviikon treenit:

Maanantai:
Kisavauhtinen PK 60 min, 11,44 km, keskisyke 151, maks.syke 168, 11,44 km/h, 5:15/km

Tiistai:
Kevyt palautteleva lenkki 35 min, 5,78 km, keskisyke 136, maks.syke 162, 9,91 km/h, 6:04/km

Keskiviikko:
Lepo

Torstai:
Lepo

Perjantai:
Lepo

Lauantai:
PK 70 min, 13 km, keskisyke 151, maks.syke 166, 11,14 km/h, 5:24/km

Sunnuntai:
PK 90 min, 15,93 km, keskisyke 147, maks.syke 166, 10,62 km/h, 5:39/km

Lisäksi: n. 7 h vaeltamista, n. 3 h kävelyä ja n. 2 h venyttelyä

Juostu matka tältä viikolta: 46 km
Yhdeksäs treeniviikko kului retkeilyn merkeissä


Kulunut viikko oli aika sopiva. Kilometrejäkin kertyi juuri suunnitellun verran, ja kenttäretki piti huolen juoksun hölläämisestä. Patikointi ja vaeltaminen kuitenkin rasittavat jalkoja myös yllättävän paljon, joten viikonloppuna jalat eivät olleet niin vahvassa kunnossa kuin yleensä muutaman päivän levon jälkeen. Vähän huolestuttaa ensi viikon kenttäretki, jossa luvassa myös neljän tunnin vaellus...

Maratoniin on nyt siis viikko. Totta puhuen, en ole todellakaan ehtinyt ajatella koko maratonia muutamaan päivään. Ensi viikko on myös todella kiireinen: menen jälleen muutaman päivän kenttäretkelle, josta palattuani suuntaan suunnilleen suoraan lentokentälle ja Melbourneen. Melbournessa tapaan poikaystäväni perjantai-iltana, lauantai menee käytännön valmisteluissa ja kaupunkiin tutustuessa ja sunnuntaina onkin sitten jo se maraton. Haluan saada kaikki kouluhommat valmiiksi ennen kuin Matias tulee vieraakseni, joten maanantai ja tiistai sujuvatkin niiden parissa. Ja pakkaillessa - sekä leiriä että Melbournea varten. Vihaan kiirettä. Saa nähdä, miten selviän.

Eniten ensi viikossa pelottaa, kuinka saan nukuttua teltassa. Tällä viikolla ensimmäinen yö meni täysin penkin alle, ja sain kasaan 3 tuntia todella katkonaista unta. Toisena yönä nukahdin lopen uupuneena väkisinkin hyvissä ajoin ja nukuin sentään 7 tunnin yöunet. Unirytmini oli viime viikolla muutenkin tosi sekaisin, enkä saanut varmaan yhtenäkään yönä nukuttua sitä tavoittelemaani 8 tuntia. Väsymyksellä on valitettavan suuri vaikutus jalkojeni jaksamiseen. Toivotaan siis parasta. Melatoniinin ja teen avulla mennään...

Tämä oli nyt tämmöinen hieman kiireisempi postaus kuluneesta viikosta. Ensi viikolla vikat palauttelevat treenit ja se hiilaritankkaus, josta koitan ehtiä kirjoittelemaan ennen leirille lähtöä!

5 kommenttia:

 1. Hei,

  Panostaisin sinuna nyt juoksemattomuuteen ennen maratonia! Tuo neljän tunnin vaellus on joka tapauksessa aika kova rasitus keholle ja jaloille.Tuon lisäksi juoksisin vain yhden lyhyen verryttely lenkin. Enää et treenillä saa nostettua kuntoa, nyt on tärkeä antaa kehon levätä ja varastoida energiaa maratonia varten.
  Mulla itsella on myös Amsterdamin maraton kahden viikon päästä, eilen tein vikan pitkikseni :) Mulla myös sama tavoite kuin sinulla, vaikka viikko kilometrimäärät onkin n. 50km luokkaa usein jopa alle. Olenkin miettinyt sinun treenejäsi ja useinhan on niin ettei määrä korvaa laatua. Oma filosofiani on harjoitella mahdollisimman optimaalisesti, eli mahdollisimman vähällä treenillä parhaisiin tuloksiin. Tämä nyt johtuu myös siitä, että olen pienen lapsen äiti ja myös mies juoksee, joten meidän treenit on aika aikataulutettuja arjen muihin menoihin. Itse olen kuitenkin huomannut, että juoksussa on tapahtunut huimaa kehitystä, kun olen ottanut intervallit säännöllisesti osaksi harjoittelua. Juoksen joko itervallin tai mäkitreenin joka viikko. Nyt esim. juoksin pari viikkoa sitten kympin ekan kerran alle 46 minuuttia, enkä olisi uskonut pääseväni tuohon aikaan ilman intervalliharjoittelua. Myös puolikas kulki viikko sitten ennätys aikaan 1.44 mäkisessä maastossa ja tuulisena päivänä. Minusta nuo sinun viikko kilometrimäärät kuulostaa tosi huimilta ja tuolla määrällä pitäisi maratonin kulkea lähemmäs 3.15. Mun ei siis todellakaan ole tarkoitus lannistaa sinua, vaikka se ehkä siltä kuulostaa. Itse suosittelisin sulla ainakin noiden säännöllisten intervallien juoksemista, jotta juoksuvauhti paranisi. Myös VK-lenkin voi tehdä vaikkapa 4-6*2km voitoina, jolloinka ne voi juosta nopeampaa vauhtia. Itse otan maratonin jälkeen ohjelmaani myös lyhyempiä intervalleja, nyt olen juossut aika usein 4-5 minuutin intervalleja ja aion tehdä ainakin kerran kahdessa viikossa lyheympiä vetoja, jotta juoksunopeus kasvaisi ja esim. 3000m kulkisi ensi vuonna lähemmäs 12 minuuttia. Tsemppiä vikaan viikkoon, lepää paljon ja syö ja juo hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Saana, suuret kiitokset tästä kommentista! :) Sen ansiosta oikeastaan uskalsin jättää tänään väliin treenin, jonka olin suunnitellut tekeväni, ja keskityin sen sijaan koulujuttujen tekemiseen. Oli hyvä idea, sillä jalat ovat vähän tukkoiset!

   Olipa kiva kuulla sun treenaamisestasi ja tavoitteistasi. Tiedän, että kilometrimääräni ovat aika isot. En kyllä normaalisti juokse näin paljon - vain 2-3 kk ennen maratonia. Otan todellakin vinkkisi talteen. Tällä hetkellä nimittäin tuntuu, ettei suurella kilometrimäärällä ole mitään vaikutusta juoksuvauhtiin. Noiden VK- ja intervallitreenien avulla sitä saisi varmasti nostettua. Varmaa on, että jotain pitää muuttaa jos haluaa kehittyä. Otan noi treenit siis varmasti kokeiluun tämän kisan jälkeen :)

   Kiitos vielä kommenteista ja vinkeistä, lämmittivät kovasti mieltä. Tsemppiä sullekin treeneihin ja hyvää loppuviikkoa!

   Poista
 2. Niin ja kiitos oikein kivasta ja mielenkiintoisesti blogista! Näitä juoksublogeja on aina tosi kiva lukea!

  VastaaPoista
 3. Kiva kun laitat nykyään vauhdin myös min/km-muodossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, helpottaa kyllä huomattavasti, sillä kaikki tuntuvat käyttävän niitä! Vähän pitää vielä totutella tohon tahti-muotoon, mutta eiköhän tää tästä :)

   Poista