keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Turistijuoksua oman pään mukaan

Täällä ollaan, Tasmaniassa, ja olen päässyt heti ottamaan kaiken ilon irti uudesta kotikaupungistani Launcestonista. Ensimmäiset päiväni täällä olen halunnut vain tutustua kampus-alueeseen ja kaupunkiin - hahmottaa sen rajoja ja etäisyyksiä, löytää teitä, polkuja ja reittejä sekä ihailla sen upeita maisemia ja "nähtävyyksiä", totta kai. Mikäpä olisikaan parempi väylä tähän kuin juokseminen!


Jep, taas isken useamman kärpäsen yhdellä iskulla: saan treenata, tutustua uuteen kaupunkiin ja nauttia Tasmanian hyvin erilaisesta ympäristöstä. Kätevää!!

Uusiin paikkoihin tutustuminen juoksemalla onkin isommissa kaupungeissa uusi turistivillitys - "tourist runeja" järjestetään jo monissa turistikohteissa. Juoksemalla eri nähtävyyksien ohi pääsee tarkastelemaan kaupunkia ihan eri näkökulmasta ja kiinnittää myös huomiota moniin muihin yksityiskohtiin, joita ei tavallisella turistiretkellä välttämättä tiedostaisi. Lisäksi hahmottaa kaupungin sekä sen eri alueet ja nähtävyydet toisistaan kokonaisuutena - ja osaa näin ehkä itsenäisestikin liikkua kaupungissa juoksun jälkeen paremmin. Itse en ole vielä ikinä osallistunut tällaiselle "tourist runille", mutta innostuin ideasta heti siitä kuultuani. Ehdottomasti testaamisen arvoinen ohjelmanumero seuraavalle kaupunkilomalle!No, Launcestonissa ei tietystikään järjestetä turistijuoksuja (jos haluat tutustua tarkemmin vaihtokohteeseeni, toisessa blogissani on lisää siitä). Olen siis järjestänyt niitä itse itselleni :D Olen nyt käynyt kolmella lenkillä (7,4 km, 10,3 km ja 5,5 km) näiden viiden päivän aikana. Lenkkien tarkoituksena on ollut oikeastaan yksinomaan uuteen elinympäristöön tutustuminen (olen tietysti tutustunut kaupungin karttaan ennen lenkille lähtöäni!). En ole kiinnittänyt juurikaan huomiota sykkeisiin, vauhtiin tai juostuihin kilometreihin. Pari ensimmäistä viikkoa täällä sallin itselleni taukoa varsinaisesta treenaamisesta - lenkkeily olkoon vain rentoa hölköttelyä. Kun ympäristö ja lenkkipolut käyvät tutummiksi, aloitan varsinaisen treenaamisen. Tavoitteenani olisi ainakin tällä hetkellä osallistua Melbournen maratonille (joka on siis 12.10.), mutta osallistuminen on vielä hyvin epävarmaa ja riippuu monista asioista. Johonkin juoksutapahtumaan aion joka tapauksessa ottaa osaa. Täytynee selvitellä vähän tarkemmin, mitä Tasmanialla olisi tarjota!Nyt olen kuitenkin vain kierrellyt yliopistoni kampus-alueen ympärillä ja käynyt kerran viiden kilometrin päässä keskustassa juoksemassa. Sain eräältä ystävälliseltä "kämppikseltäni" esitteen launcestonilaisista poluista, joita täytyy ehdottomasti päästä koittamaan. Yliopiston läheltä ei valitettavasti löydy kunnon polkuja - vain asfalttipäällysteisiä pyöräteitä. Niiden varrelta aukeavat maisemat ovat tosin upeat. Yliopistokampukseni sijaitsee melko korkealla, joten näköalat odottavat jo lyhyen juoksumatkan päässä. Launceston taas sijaitsee jokilaaksossa - maisemat ovat siis todella kauniit. Lenkit menevät tosi nopeasti, kun tutkii erilaista ympäristöä samanaikaisesti (ja pysähtyy myös kuvaamaan sitä tihein väliajoin)."Sure u wanna run today? It's raining :("
Naureskelin tuutorini viestille. Sadeko pysäyttäisi suomalaisen? Kerroin hänelle, että juoksen myös yli kymmenen asteen pakkasessa, mikä järkytti häntä suuresti. Sää täällä on tällä hetkellä tosiaan kylmimmillään (n. 8-11 astetta), suomalaisen mittapuulla viileä. Oikeastaan sää on lenkkeilyn kannalta optimaalinen. Tuuli on olematonta, "sade" pientä tihkua ja kun aurinko paistaa, voi olla hyvinkin lämmin. Ja Tasmanian ilma! Se tuntuu niin raikkaalta ja puhtaalta, erilaiselta kuin Suomessa. Lenkillä on helppo hengittää ja jalka nousee mukavasti. Hyvin kulkee siis maailman tällä puolella :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti