keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Lähellä huonon juoksusään rajaa

Yleensä en syytä säätä, kun ei jalka nouse tai juokseminen huvita, mutta tilanne tällä puolella maailmaa on nyt melko heikko juoksun suhteen. Sateessa juokseminen - ok. Lumisateessa juokseminen - ok. Helteessä juokseminen - ok. Loskassa juokseminen - epämiellyttävää mutta ok. Kylmässä juokseminen - tiettyyn pisteeseen asti ok. Mutta myrskyssä juokseminen - ei ok. Ja sellainen riepottelee tällä hetkellä Tasmaniaa oikein olan takaa.

Myrskyn jäljet takapihallani

Täällä on tosiaan talvi tällä hetkellä, ja tasmanialainen talvi ei oikein vastaa suomalaista. Saarille tyypilliseen tapaan myös Tasmaniassa sää voi muutenkin vaihdella päivän aikana laidasta laitaan - kämppikseni sanoi, että jonain päivinä voi olla neljä eri säätilaa ja vuodenaikaa samalla paikkakunnalla. Sääolosuhteiden vaihteluun varautumisen on kyllä oppinut kantapään kautta. Kauppaan ei kannata lähteä arskat silmillä ja ilman sateenvarjoa, sillä vartin päästä saattaa tulla rakeita alas pilvettömältä taivaalta. Lenkillä kannattaa suosia kerrospukeutumista, sillä sää voi vaihtua yhtäkkiä vesisateesta porottavaan aurinkoon. Hullua!!! Tähän mennessä säät ovat kuitenkin olleet näin suomalaisen silmin ihan hyvät - semmoinen 8-16 astetta, ja pilvien väistyessä aurinko paistaa todella kuumasti. Juoksemisen kannalta hyvinkin optimaalinen sää.

Kunnes sitten pyörähti tämä viikko käyntiin ja alkoi talvimyrsky, jonka ennustetaan jatkuvan perjantaihin asti. Paikalliset eivät ole moksiskaan siitä, että puita kaatuu rakennusten ympärillä ja roskapöntöt lentelevät holtittomasti pitkin katuja - tällainen se Tasmanian talvi kuulemma yleensä on. Tähän asti on ollut poikkeuksellisen hyvä sää. Itse vertaisin tätä melkeimpä jopa Tapani-myrskyyn, joka runteli Suomea muutama vuosi sitten (okei, ei ehkä aivan samaa sarjaa kuitenkaan), mutta täällä tuhot eivät ole lainkaan samaa luokkaa - täällä osataan varautua myrskysäähän.


Myrskyn jälkiä ei voi olla huomaamatta, kun lenkkipolku näyttää yhtäkkiä tältä.

Mutta joo, juokseminen vastatuuleen - not my favorite. Ei se silti ole estänyt lenkkeilyä. Tänään kävin 15 km aamulenkillä ja vaikka kuinka kovin tein töitä, nostin jalkaa ja sykettä ja yritin saada kunnon juoksuvauhdin päälle, 8 m/s vastatuuleen se tuntui haastavalta. Juoksuvauhtini oli reippaasti normaalia matalampi (8-9 km/h), mutta sykkeet huomattavasti korkeammalla, kuin yleensä. Tehokasta treeniä! Toiseen suuntaan taas meno oli "hieman" lennokkaampaa: ei tarvinnut kuin jalkaa nostaa niin vauhti kohosi sinne 11-12 km/h tuntumaan - ei niin tehokasta, mutta paljon mukavampaa!


Puistonpenkkikin otti osumaa myrskyssä
Huomiseksi on luvattu tuulta jopa 14 m/s ja siihen ohelle kaatosadetta. Jos tunsin tuon 8 m/s tuulen nahoissani jo näin vahvasti, en edes halua tietää, miltä huominen tuuli tuntuu. Tälläkin hetkellä tuuli puhaltaa siihen malliin, että repii pian katon mukanaan. Taidan koittaa pysytellä mahdollisimman paljon sisätiloissa ja keskittyä opiskeluun sekä ehkä johonkin oheistreeniin. Sitä paitsi, ulkona liikkumisen (etenkin lenkkipoluilla) luulisi olevan vaarallistakin tuolla säällä - ties mikä 500-vuotias satametrinen eukalyptuspuu siellä yhtäkkiä romahtaa niskaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti