tiistai 3. kesäkuuta 2014

Stoppi herkkukierteelle, NYT!

Nyt on vietetty pari viikkoa hiljaiseloa niin bloggaamisessa kuin myös treenaamisessakin, ja on jo korkea aika lopettaa laiskottelu ja jatkaa normaalia elämää. Viime viikot ovat pitäneet sisällään paljon spesiaaleja päiviä, kuten esimerkiksi siskoni Liinun ylioppilasjuhlat, jotka ovat sekoittaneet treeni- ja syömisrytmiäni pahemman kerran. Juhlat on nyt juhlittu ja paluu arkeen saa luvan tapahtua nyt.

Viikonloppuna juhlittiin perheen uutta ylioppilasta

Joskus on ihan ok herkutella. Mutta suklaakakun syöminen kolmatta päivää putkeen aamiaiseksi, lounaaksi ja iltapalaksi alkaa olla jo liikaa. Olen saanut kuulla useaan otteeseen, kuinka minun ei pitäisi "stressata" syömisestäni tai kuinka mulla olisi "varaa" vetää kakkua niin paljon kuin haluan - juoksenhan niin paljon. Kyse ei nyt olekaan siitä. Koko homma toimii itse asiassa juurikin toisinpäin: treenaamisen takia minulla ei olisi varaa herkutella mielin määrin. Herkkujen vaikutuksen juoksemiseen huomaa nimittäin heti. Olen nyt flunssasta parannuttuani käynyt neljä kertaa kevyellä lenkillä, ihan vain testailemassa tuntemusta jaloissa ja kropassa. Joka kerta kakut, keksit, karkit yms ovat painaneet mahan pohjalla, hidastaneet juoksuvauhtia ja tehneet lenkistä vähintäänkin epämukavan. Kerran jouduin jopa lopettaa juoksemisen pahan olon takia. Ei hyvä! Onneksi juhlia ei ole nyt tiedossa vähään aikaan!

Taistelu loputonta makeanhimoani vastaan alkaa tästä päivästä. Yritän korvata kakut ja karkit hedelmillä ja marjoilla, jotka eivät haittaa treenaamistani, tai sitten siirtää herkutteluajankohdan treenien jälkeen ja pitää herkkujen määrän kohtuullisena. Helpommin sanottu kuin tehty :D tosin treenien jälkeen harvemmin tekee edes mieli kermakakkua. Urheilu ja terveellinen ruokavalio tukevat toisiaan, ainakin omalla kohdallani!

Viimeinen pala kakkua vähään aikaan

Tajusin juuri, että lähden tasan kuukauden päästä Australiaan. Aika menee niin nopeasti!! Ennen reissuani haluaisin kuitenkin kovasti juosta vielä jonkun kisan täällä kotimaisemissa (= Suomessa). Vaikka maratonista on vasta reilu pari viikkoa, kaipaan jo sitä itsensä ylittänyttä fiilistä, jonka saan vain juoksukisoista. Harmi vaan, että kisoja on yleensä vain viikonloppuisin, ja vapaat viikonloput ovat kesäkuussa vähissä! Kesäkuun lopussa saatan pystyä osallistumaan yhteen kisaan, mutta siitä lisää lähempänä.

Jos nyt aion juosta vielä jonkun virallisen kisan ennen lähtöäni, haluaisin myös valmistautua siihen edes jollain tasolla. Niinpä laadin itselleni jälleen pienen treeniohjelman. Ensimmäinen viikko sisältää kolme kevyttä PK-treeniä (45-75 min), yhden pidemmän PK-treenin (90-120 min) ja mahdollisesti yhden VK-treenin, jalkojen fiiliksestä riippuen. Tämän ja eilisen päivän kevyillä pk-lenkeillä (eilen 1 h 10 km, tänään 50 min 8,46 km) huomasin jo parin viikon juoksutauon vaikutuksen jalkoihini: en muista, milloin ne olisivat viimeksi olleet näin kipeät ja jumissa. Tämän viikon treenien tarkoituksena onkin lähinnä totuttaa jalat taas juoksemiseen. Ensi viikolla on vasta oikea aika juosta pidempään ja kovempaa - pehmeä lasku ennen kaikkea. Ihan tämän illan peliäkin ajatellen on myös elintärkeää muistaa lihashuollon merkitys: kunnon venyttelyt ja rullailut!!


Suomen kesässä kelpaa juoksennella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti