Hejssan!
Ongelmana tuossa maratonissa on sen ajankohta. Seuraavalla viikolla alkaa täällä Tasmanian yliopistossa koeviikot, joten kaverini eivät ole innostuneita retkestä Melbourneen. Itselläni on vain yksi koe (lähes kaikkien kurssieni läpäisy perustuu erilaisiin aineisiin ja projekteihin), joten pystyn hyvin lähtemään viikonlopuksi Melbourneen. On vain tosi sääli lähteä yksin. Täällä Tasmaniassakin järjestetään Ross Marathon viiden viikon päästä, mutta haluaisin kokea tuon Melbournen maratonin mieluummin - onhan se ihan valtava kaupunki ja tunnelma varmasti eri luokkaa kuin monta kertaa pienemmässä Ross maratonissa. Lisäksi siihen on tosiaan enää 5 viikkoa aikaa. Olen kyllä suunnitellut osallistuvani myös Ross maratoniin, mutta valita matkaksi kympin tai puolikkaan ja asenteeksi hauskanpidon ja nauttimisen.
Nojoo, mutta nyt asiaan. Olen asunut täällä Launcestonissa nyt jo kuukauden, ja käynyt kyllä enemmän ja vähemmän aktiivisesti lenkillä (33 km, 51 km, 24 km ja 50 km). Lenkkini ovat kuitenkin olleet lähinnä rentoa hölköttelyä ja uuteen kotiseutuun tutustumista. Kaipaankin jo oikeastaan kunnon treenaamista ja sitä mahtavaa kovan tai pitkän juoksun jälkeistä fiilistä. Lisäksi lenkkisää on nyt (viime viikkoa lukuun ottamatta) aika optimaalinen. Motivaatio kehitystä kohtaan on siis huipussaan!
Näissä maisemissa olen täällä Launcestonissa juoksennellut |
Treeniohjelmaa laatiessa katson lenkkien laatua (vauhti/perus/maksimikestävyys) ja kestoa - en kilometrimäärää. Pyrin valitsemaan juoksuvauhtini sykkeen mukaan: vauhtikestävyystreenissä menen sen verran kovaa vauhtia, että sykkeet nousevat, peruskestävyystreenissä koitan taas pitää vauhtini sykkeen sallimissa rajoissa. Tavoitteena olisi saada sitä pitkän matkan juoksuvauhtia nostettua. Se vaatii tietysti pidempiä vauhtikestävyystreenejä. Koska en oo nyt pitkään aikaan edes juossut kunnon vk-treenejä, aloitan ne iisisti ja pidennän sitten niiden kestoa vähitellen.
Ekat kolme viikkoa ajattelin mennä suunnilleen seuraavanlaisen kaavan mukaan:
1 pitkä peruskestävyystreeni, väh. 90 min (tarkoituksena pidentää kestoa 120 minuuttiin kolmen viikon jälkeen)
1 vauhtikestävyystreeni, 45-60 min + alku- ja loppuverryttely (keston pidentäminen pikkuhiljaa)
1-2 lyhyempää peruskestävyystreeniä, 45-75 min (määrä riippuu viikon muista treeneistä, aikataulusta ja säästä tietenkin)
1 "funrun" (rento nautiskelulenkki, kaverin kanssa tai yksinään)
väh. 1 lihaskuntotreeni viikossa (kuntopiiri, oheislaji, bodypump...)
lihashuoltoa aina kun kerkeää (venyttely + foam roller, jotta vältytään kevään polviepisodilta)
Noniin, eiköhän näillä eväillä päästä jo pitkälle ja saada sitä vauhtia näihin jalkoihin!! Odotan jo innolla ensi viikkoa: saa nähdä, millaiselta rääkiltä se tuntuukaan kuukauden hölläilyn jälkeen.
kiitos hyvistä vinkeistä ja mainiosta linkistä!mä oon junnannu pitkään samassa vauhdisssa,ja nyt oon aloitellut rauhallisen (henkisen) valmistautumisen ensi keväällä tai kesällä tapahtuvaan ekaan puolikkaaseen.oon alkanut juosta ylämäki ja porrastreenejä ja spurtteja,noita muitakin voisi ottaa mukaan harjoitteluun.sulla on ihanat ja erilaiset lenkkimaastot tällä hetkellä!!hauskaa tulevaa viikkoa!
VastaaPoistaMoikka ja kiitos kommentista!
PoistaSulla on hyvä asenne, ekaan puolikkaaseen kannattaakin valmistautua hyvissä ajoin ja asettaa jotkut tavoitteet itelleen - on se kuitenkin pitkä matka jos sitä ei oo ennen juossut! Suosittelen juoksemaan pääasiassa noita PK-treenejä alkuun, sillä niillä saa aikaan sen peruskunnon, joka vaaditaan pitkällä matkalla. Intervallityyppiset ylämäki- ja porrastreenit yms auttavat ton saavutetun peruskestävyyden kohentamisessa ja vauhdin nostamisessa. On kuitenkin hyvä treenata monipuolisesti erilaisia treenejä ihan vaihtelunkin vuoksi :)
Joo, kyllä näissä maisemissa kelpaa juosta vaikka Suomen kesää onkin ikävä! Onneksi täälläkin alkaa pian lämmetä. Kiitos sitä samaa sulle, nauti kesän viime hetkistä! :)