keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

PuurohulluuttaEn ole blogissani juurikaan kirjoitellut ruuasta, eikä se olekaan tämän blogin tarkoituksena. Tällä viikolla lupasin kuitenkin kiinnittää huomiota ruokavaliooni. Siksi päätinkin kirjoittaa kokonaisen postauksen maailman parhaasta aamiaisesta: puurosta!

Aamupala on minulle ehdottomasti päivän tärkein ateria. Rakastan pitkiä, kiireettömiä aamiaisia, brunsseja ja aamupalaruokaa yleensäkin. Syön puuroa lähestulkoon joka ikinen aamu. Puurolla päivä lähtee hyvin käyntiin. Talvisin se lämmittää mukavasti ennen kylmän ilman armoille joutumista. Kesällä raikas tuorepuuro antaa virtaa ja täyttää vatsan mukavasti. Puuro on urheilijalle, etenkin juoksijalle, loistava aamupala, sillä siitä saa hyviä hiilareita ja kuitua, ja sitä saa halutessaan varioitua myös proteiinipitoisemmaksi ja täyttävämmäksi. Lisäksi puuro sulaa esimerkiksi leipää nopeammin, joten aamulenkillekin voi lähteä melko nopeasti aamupalan jälkeen - kätevää! Parasta puurossa kuitenkin on sen variointimahdollisuudet. Aamupuuroa loihtiessa vain mielikuvitus on rajana. Esittelen seuraavassa muutamia vinkkejäni puuron valmistamiseen sekä omia lempivariaatioitani.

1. Väärinymmärretty mikropuuro


Arkiaamuisin, kun aikaa ja energiaa on rajoitetusti, suosin mikropuuroja. Ne ovat käteviä ja helppoja arjen pelastajia kaltaiselleni pienen yksiön asukkaalle (sekä tiskaamisen että puuron määrän kannalta). Monet luulevat, että vain kattilassa voi valmistaa maukasta puuroa ja että mikropuurot ovat koostumukseltaan litkua tai liisteriä - väärä luulo sanon minä! Mikropuuroahan ei tarvitse valmistaa vain pikakaura- tai pussipuurohiutaleista, joista seuraa vain limainen lopputulos. Itse valmistan arkipuuroni mikrossa käyttäen pohjana tavallisimmin kaurahiutaleita, tattarihiutaleita tai mannaryynejä. Mikrossa valmistuu nopeasti myös esim. ruis-, riisi- tai neljän viljan hiutaleista tehty puuro. Ja hyvää tulee - tosin esim. mannapuuron oikeanlaisen koostumuksen aikaansaanti vaatii hieman harjoitusta.


Mikropuurojakin voi piristää kivasti varioimalla niitä. Mikropuuron voi tehdä veteen, maitoon tai mehuun. Pohjana voi käyttää kaikkia hiutaleita sekä mannaryynejä. Varsinaisia variointimahdollisuuksia riittää loputtomiin. Puuroon voi lisätä makua marjoilla ja hedelmillä - kuivatuilla tai tuoreilla - pilteillä, mehukeitoilla, hunajalla, makeutusaineella sekä mausteilla (omat lempparini ovat kaneli, neilikka ja kardemumma tai vaihtoehtoisesti piparkakkumauste). Puuroon saa rakennetta ja runsautta lisäämällä siihen esimerkiksi mysliä, siemeniä (itse lisään yleensä pellavansiemeniä tai niistä tehtyä rouhetta), pähkinöitä, raejuustoa, rahkaa, jogurttia tai proteiinijauhetta. Valkuaisen vatkaaminen puuron sekaan valmistusvaiheessa tekee siitä jo yllättävän paljon täyttävämpää, mutta tämä onnistuu vain kattilassa tehtyyn puuroon. Myös puuron päälle voi heittää härpäkkeitä laidasta laitaan - vain mielikuvitus on rajana tässäkin. Kivan näköistä aamupalaa on myös mukava syödä!

Mikropuuron sekaan voi heittää vaikkapa marjoja ja mysliä...

... hedelmiä...

... tai perinteiset mehukeitot ja voisilmät mausteineen.

Myönnettäköön, ettei esimerkiksi riisihiutaleista muutamassa minuutissa mikrossa tehty puuro tietenkään voita kunnollista puuroriisistä valmistettua pitkään kattilassa kypsynyttä joulupuuroa, mutta toi ainakin itselleni kivan jouluisen startin päivään tuossa joulun alla. Mikropuuro valmistuu mikrossa sillä aikaa, kun keittää vaikkapa aamukahvit, ja yksinkertaisin resepti on 1 dl kaurahiutaleita, 2 dl vettä -> 3 min mikrossa, joten ajanpuute tai liian suuri vaivannäkö eivät kelpaa esteiksi puuron valmistukselle!


2. Kookoksen mahdollisuudet


Kookoshiutaleita ja -jauhoja

Tällä hetkellä olen täysin hurahtanut kookokseen. Pidän sen mausta niin kovasti, että pakkohan se oli saada jotenkin sumplittua myös puuron sekaan. Googlettelemalla löysin kookospuuroreseptejä, joissa pariin kananmunaan tai valkuaiseen sekä (kookos)maitoon vatkataan kookosjauhoja. Kokeilin jonkinlaista versiota tästä "puurosta", mutta en ollut kovin tyytyväinen lopputulokseen. Se ei nimittäin muistuttanut puuroa juuri millään lailla :D Enemmänkin munakokkelia. Siispä päätin vähän testailla ja kehitellä omat kookospuuroni.

Tältä näyttää kookosjauhosta ja valkuaisista tehty kookos"puuro" - päälle viskasin pellavansiemeniä ja kookoshiutaleita
Mietin pitkään, minkä puuron sekaan ja mihin makuihin yhdistettynä kookos olisi parhaimmillaan. Testasin muutamia variaatioita ja tässä suosikkini (molemmat aika makeita herkkupuuroja):

Ananas-kookos-riisipuuro


Tämä puuro syntyi kuin vahingossa, joten tarkkaa ohjetta siihen ei löydy. Keitin kattilassa ihan perinteistä riisipuuroa osin maitoon ja osin veteen. Käytin nesteitä hieman ohjetta enemmän suhteessa puuroriisin määrään. Heitin sekaan hyvin kypsynyttä tuoretta ananasta (nam!) pieneksi pilkottuna (purkkiananasmurskallakin tulisi varmaan hyvä lopputulos) sekä n. pari rkl kookosjauhoja ja suunnilleen saman verran kookoshiutaleita (vaikea sanoa tarkkoja määriä, sillä lisäilen eri aineita pitkin valmistusvaihetta puuron koostumuksen mukaan). Päälle vielä kookoshiutaleita ja herkullista tuli! Ananas+kookos+riisi = pettämätön yhdistelmä!

Makea ananas-kookos-riisipuuro

Kaurapuuro kookoksella


Toinen suosikkini on kaurahiutaleista tehty kookospuuro, joka valmistuu helposti ja nopeasti kattilassa.
- Kiehauta 2 dl vettä kattilassa ja lisää vajaa 1 dl kaurahiutaleita
- Vatkaa joukkoon yksi valkuainen
- Sekoita joukkoon n. 2 rkl kookosjauhoja ja lisää vielä vettä mielesi mukaan (n. 1 dl), sillä kookosjauhot imevät paljon nestettä
- Lisää vielä oman maun mukaan kookoshiutaleita ja/tai sokeria/makeutusainetta

Lopputuloksena pehmeää ja suussasulavaa puuroa, joka pitää kuitenkin valkuaisen ansiosta nälän loitolla pidempään kuin peruskaurapuuro!

Nautin kookospuuroni simppelisti voisilmän ja kookoshiutaleiden kera

Kookospuurossa voisi aina tietysti käyttää kookosmaitoa lisäämään vielä kookoksen lempeää makua entisestään. En ole vielä oikein kunnolla tutustunut tuohon kookosmaitoon - täytyy testata joskus!

3. Trendikäs tuorepuuro


Kun kuulin ensimmäisen kerran tuorepuurosta, se ei vakuuttanut minua. Muotivillitys, jossa puuroainekset jätetään yön yli muhimaan ja turpoamaan nesteeseen? Ei kuulosta houkuttelevalta. Voiko sitä edes kutsua puuroksi?

Talvella testailin tuorepuuroa muutaman kerran, enkä edelleenkään ollut vakuuttunut - osasyynä tähän varmasti lämpimän aamiaisen merkitys kylminä pakkasaamuina. Vasta nyt kevään mittaan olen tehnyt tuorepuuroa useammin alkanut käsittää, mistä siinä oikein on kyse. Tuorepuuroa tehtäessä nimittäin saa lähestulkoon vapaat kädet yhdistellä erilaisia aineksia, rakenteita sekä makuja ja testata, mikä variaatio on se oma suosikki. Tuorepuuroa tehtäessä huonompikin kokki pääsee loistamaan - kunhan uskaltaa käyttää mielikuvitustaan!

Tuorepuuron tekoon löytyy seuraavanlainen yksinkertainen peruskaava, jonka osasia muuntelemalla saa aikaan hyvinkin erilaisia koostumuksia ja makuja:

1 dl hiutaleita: itse olen käyttänyt kaura- ja tattarihiutaleita, mutta kaipa muutkin käyvät
1 dl nestettä: maitoa, vettä, piimää, mehua...
1 dl massaa: jogurtti, rahka, valkuainen, raejuusto, piltti...
1 rkl makua: marjat ja hedelmät (tuoreet tai kuivatut), hunaja, kaakaojauhe, maustettu proteiinijauhe, mysli, siemenet, pähkinät, kookoshiutaleet...

Tuon kaavan mukaan kun sekoittelee mielivaltaisesti valitsemiaan aineita yhteen ja lykkää yöksi tekeytymään jääkaappiin, niin aamulla saa nauttia raikkaasta ja täyttävästä tuorepuurosta! Itse en kuitenkaan noudata tuorepuuron kaavaa orjallisesti, vaan varioin sen suhteita melko vapaalla kädellä. Tässä muutama esimerkki omista, hatusta heitetyistä resepteistäni, joita olen viime päivien aikana testaillut (suhteet ovat summittaisia, sillä en juurikaan mittaile aineksia keittiössä):

Taatelituorepuuro


½ dl tattarihiutaleita
½ dl kaurahiutaleita
1 dl maitoa
1 dl maustamatonta jogurttia
n. 1 rkl pellavansiemenrouhetta
n. kourallinen pilkottuja kuivattuja taateleita
loraus juoksevaa hunajaa
päälle kuivattuja taateleita


Myslituorepuuro


reilu ½ dl kaurahiutaleita
1 dl maitoa
1 dl maitorahkaa
reilu ½ dl mysliä, jossa runsaasti kuivattuja hedelmiä ja marjoja
loraus hunajaa
päälle hunajaa ja mysliä


Päärynätuorepuuro


1 dl isoja kaurahiutaleita
vajaa 1 dl maitoa
vajaa 1 dl maustamatonta jogurttia
n. 1 rkl pellavansiemenrouhetta
päärynäpiltti
päälle tuoretta päärynää
Vadelmatuorepuuro


1 dl maitoa
1 dl maitorahkaa
n. 1 rkl pellavansiemeniä
n. 1 rkl kuorittuja auringonkukansiemeniä
n. 1 dl jäisiä vadelmia
loraus hunajaa
päälle pellavansiemeniä ja hunajaa
Idea on, että hiutaleet ja muut puuroon heitetyt härpäkkeet (esim. mysli ja siemenet) turpoavat mömmössä jääkaapissa ja saavat yön aikana puuromaisen rakenteen. Kuulostaa (ja näyttää) ehkä ällöttävältä, mutta maku on mahtava ja tekeminen hauskaa ja helppoa. Tuorepuuron teossa onnistuu parhaiten, kun testailee erilaisia ainesosia ja niiden suhteita vähän sen mukaan, mitä milloinkin sattuu keittiön kaapeista löytymään. Vain näin voi löytää itselle mieluisimman maun ja koostumuksen :)


4. Rakkaus lapsuudesta - helmipuuro


Eräänä keväisenä päivänä törmäsin kaupassa helmisuurimopakettiin ja muistin, kuinka mummullani oli tapana tarjota meille aina pehmeää helmipuuroa, kun kävimme kylässä. En ollut syönyt puuroa varmaankaan yli kymmeneen vuoteen, joten pakkohan sitä oli päästä tekemään! Puuro osoittautuikin yhtä herkulliseksi, kun lapsuudestani muistin.


Yleensä tykkään syödä makeita herkkupuuroja ja tuunailla niitä mielin määrin. Helmipuuron erikoisuus on siinä, että se on suolainen puuro, jota ei missään nimessä kannata lähteä varioimaan mitenkään. Se on niin herkullista sellaisenaan. Helmipuuro valmistetaan perunasuurimoista, jotka lisätään kiehuvaan maitoon (suhde n. 1 dl suurimoita 4 dl maitoa kohti). Keitellään hiljalleen n. 8 min, lisätään vähän suolaa ja nautitaan voisilmän kanssa - yksinkertaista ja niin hyvää! Valmis helmipuuro saattaa näyttää jonkun mielestä ällöttävältä, sillä perunasuurimot turpoavat maidossa läpikuultaviksi palluroiksi, mikä saa puuron näyttämään limaiselta. Itse tykkään puuron pehmoisesta ja suussasulavasta rakenteesta.

Helmipuuro on gluteeniton herkku, joten se sopii myös keliaakikoille ja herkkävatsaisille. Itse syön helmipuuroa usein lounaaksi tai iltapalaksi enkä miellä sitä niinkään puurona - enemmänkin se muistuttaa jotain keiton tapaista. Suosittelen kaikille :)
Netti on pulloillaan erilaisia puuroreseptejä, joita haluaisin testailla, mutta suurin osa niistä sisältää kaiken sortin erikoissuurimoita, -jauhoja ja muita -mömmöjä, joita harvemmin löytyy omasta jääkaapista tai ruokakomerosta tai edes lähikaupasta. Lisäksi niihin kuuluu usein monia eri työvaiheita, ja puuron valmistaminen vaikuttaa hankalalta ja hitaalta. Itse yritän pärjätä mahdollisimman pitkälle halvoilla perusaineksilla ja tuunailemaan puuroa sen mukaan, mitä milloinkin keittiön kaapeista sattuu löytymään! Myllyn Paras on kuitenkin onnistunut luomaan puuroreseptisivuston, jota voin suositella kaikille kiinnostuneille :)

Jaahas, se olisi sitten kolme viikkoa enää Suomessa - saa nähdä, miten täytän puurontarpeeni Ausseissa...

2 kommenttia:

  1. Puurot kunniaan! Aamupuuroa ennen treeniä ei voita mikään, ja vielä kun saa höystää kesäisillä marjoilla ja hedelmillä! :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä!! Ja puuro sopii herkällekin vatsalle, imeytyy hyvin ja antaa just sopivasti energiaa. JA on herkullista ;) Puuron tuunaaminen on parasta - vaan mielikuvitus rajana :)

      Poista