perjantai 27. maaliskuuta 2015

Paastotestailua

Viimeksi kirjoittelinkin terveyshömpötyksestä, jota oon mennyt testaamaan tällä kertaa. Tämä testailu herättää varmasti monenlaisia mielipiteitä - niin se herätti itsessänikin, ja siksi sitä halusinkin testata. Kyseessähän on paasto.

Suurin osa ihmisistä, joille oon kertonut ryhtyväni paastolle, ovat kauhistelleet ja tuominneet tämän testin. Suurimmat vasta-argumentit kokeilulleni ovat liittyneet matalaan painooni ja rasvaprosenttiini sekä urheiluun. Niin ja tietysti siihen, kuinka jaksan hoitaa muuttopuuhat nälkäkiukussa. Päätin kuitenkin, että jos joskus haluan testata paastoa, nyt on otollinen hetki. Halusin maratonin ja flunssan jälkeen pitää rauhallisen palauttelevan viikon. Muutenkin tällä viikolla mulla oli tiedossa paljon kandin kirjoittamista ja muuttoasioiden hoitoa. Paastoviikko toimi hyvin estämässä mua lähtemästä treenaamaan. Usein sysään vähemmän kivat askareet ja työt sivuun treenaamisen varjolla: nyt se ei olisi mahdollista.

Olen toki kuullut paastosta aikaisemmin, mutten ole perehtynyt aiheeseen. Olen aina liittänyt paaston päässäni uskontoon tai muihin vakaumuksellisiin syihin. Tammikuussa törmäsin ekaa kertaa paaston terveysvaikutuksiin Fit-lehden jutun luettuani. Yleisiä paaston terveysvaikutuksia ovat mm. kehon puhdistuminen kuona-aineista, olon virkistyminen ja keventyminen, vastustuskyvyn paraneminen sekä maksa- ja veren rasva-arvojen paraneminen. Tämän lisäksi listalta löytyy erityisesti urheilijalle mieluisia seurauksia: paaston pitäisi vaikuttaa positiivisesti treeneistä palautumiseen sekä suoritus- ja hapenottokykyyn. Kuulostaa aika hyvältä!

Paaston terveysvaikutukset saavutetaan kuitenkin vasta useamman peräkkäisen paastopäivän kuluttua. Yksittäisistä paastopäivistä hyötyy lähinnä laihduttaja. Itse päätin testata viiden päivän paastoa. johon kuuluu lisäksi muutaman päivän kevyemmän syömisen päivä sekä muutama normaaliin ruokaan totutteleva siirtymäpäivä. Paastopäivinä nautitaan 2-3 l nesteitä, joista puolet eli n. 400 kcal verran on erilaisia tuoremehuja.

Kuva täältä

Paaston aikana voi kuitenkin myös treenata halutessaan - ei kuitenkaan ihan maksimiteholla. Lukemani mukaan ennen treeniä voi syödä esim. puolikkaan banaanin tai pieniä määriä hera-jauhetta, joka kuluu treenin aikana. Suunnittelin omalle paastoviikolleni vain kevyen lenkin ja reipasta kävelyä.

Yksi syy paaston testaamiseen oli myös maratonin jälkeinen mässäily. Maratonia seuraavalla viikolla annan itselleni yleensä luvan syödä ihan mitä vaan, ja se vaikuttaa tietysti treenin kulkuun. Lisäksi ne kuuluisat vatsavaivani ovat jälleen pahentuneet (mässäilyn takia, totta kai), joten antaa pienen paussin myös ruuansulatuselimistölleni. Ehkä tämän jälkeen voi taas aloittaa tyhjältä pöydältä ja ryhtyä etsimään sitä omalle vatsalleni sopivaa ruokavaliota... Toivon myös oppivani kuuntelemaan kroppaani ja syömään sen viestien mukaan - nykyään kun helposti mässäilen ihan mitä sattuu ja milloin sattuu. Ja kasvattaahan tämä paasto ainakin sitä henkistä kanttia ja itsekuria jos ei muuta!

Paastoon ryhtyminen vaati tarkkaa harkintaa. Luin useita sekä vastakkaisia mielipiteitä ja tutkimuksia paaston vaikutuksista. Osan mielestä se on järjetöntä hölynpölyä ja tarpeetonta juoksijalle - osa taas on kannustanut testaamaan sitä. Sen todellisia vaikutuksia en kuitenkaan ikinä saa selville ilman testaamista. Nyt on kolmas varsinainen paastopäivä takana ja helpompaa tämä on ollut, mitä olisin kuvitellut. Paaston sekä siirtymäpäivien jälkeen kirjoittelen yhteenvetoa ja "ruoka"päiväkirjaa näistä päivistä, siihen saakka blogi todennäköisesti hiljenee ja kandi sen sijaan (toivon mukaan) etenee :)

Tässä vielä muutamia linkkejä aiheesta:
http://www.fit.fi/arkisto/ravintotieto/paasto-hyva-renki-vai-huono-isanta/1679.html
http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/paaston-hyvat-ja-huonot-puolet
http://www.vogel.fi/kuurit/Paasto/

Mitäs sanotte paastosta? Puolesta vai vastaan? Miksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti