sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Kulunut syksy juoksijan silminVilukissana olin tyytymätön viime kesään. Manailin kylmää säätä useaan otteeseen. Olisin halunnut vain makoilla auringon alla ja lenkkeillä kevyellä vaatetuksella, mutta shortsikelit tulivat vasta juhannuksen jälkeen. Toisaalta vähän viileämpi kesä oli juoksun kannalta parempi kuin  hurjat helteet, mutta kyllä se silti harmitti. Eniten kaipasin aurinkoa ja lämpimiä iltoja sekä öitä. Jälkimmäisiä ei ainakaan ollut juuri nimeksikään, joten rakastamani myöhäisen illan tai yön lenkit jäivät kesällä minimiin.


Perinteisesti kesä on ollut lempivuodenaikani. Pidän myös keväästä, sillä päivät pitenevät ja kesä lähestyy. Talvellakin on kaunista, jos on lunta - se tuo myös valoa. Lisäksi talvella on lempijuhlani joulu, joka auttaa jaksamaan läpi pimeimmän ja kylmimmän vuodenajan. Mutta syksy. Siitä en ole ikinä pitänyt. Päivät sen kun lyhenevät, tulee aina vaan pimeämpää ja kylmempää. Eniten vihaan sadetta ja loskaa. En piittaa kesäsateesta, mutta lenkkeily kylmässä loskasateessa johtaa helposti vilustumiseen - eikä muutenkaan ole kovin nautinnollista. Tarkoituksella hain vaihtoon viime vuonna juurikin syksyksi. Pääsin karkuun Suomen syksyä ja nauttimaan Australian keväästä. En siis ole viettänyt syksyä kahteen vuoteen.Tämä syksy on kuitenkin ollut tähän mennessä aivan ihana ja kompensoinut kurjaa kesää. Oon ollut niin fiiliksissä koko syksyn ajan. Sää vaikuttaa suuresti juoksemiseeni: erityisesti tuuliseen säähän on ikävää lähteä juoksemaan, myöskään kylmä sää ei houkuttele lähtemään lenkille. Ihana sää on oikeastaan yksi suurimmista motiiveistani koko juoksuharrastukselleni: saan auringosta ja raittiista ilmasta ihan älyttömästi voimaa. Loppukesästä ja alkusyksystä ei ole lenkkimotivaatio ollut ainakaan keleistä kiinni. Ja luonto on juuri nyt kauneimmillaan. Ruska alkaa ottaa valta-asemaa lehtipuissa, ilma on raikasta ja aurinkokin on paistanut yllättävän paljon. Lenkeilläkin tekee mieli pysähtyä jatkuvasti ikuistamaan upeaa ympäröivää luontoa (mikä ei välttämättä treenin kannalta ole kovin hyvä juttu kylläkään ;)) ja polkujuoksu houkuttaa tähän aikaan vuodesta eniten. Syksy tuntuu niin paljon lyhyemmältä, kun loppukesä oli niin lämmin ja lämpö jatkui läpi syyskuun - oikeastaan otan mieluummin tämän intiaanikesän kuin kuuman alkukesän ja nopeasti kylmenevän syksyn!

Auringonlaskut ovat omia lemppareitani syksyssä!
Mutta voi ei, ensi viikolla on luvattu kylmää säätä! Lämpötilat olivat läpi syyskuun semmoista 12-17 astetta, eikä lämpö pudonnut yölläkään tolkuttoman matalaksi. Ensi viikoksi on kuitenkin luvattu Helsinkiinkin yöpakkasia ja 4-7 asteen päivälämpötiloja. Mahtoiko tänään olla viimeiset yli 12 asteen lenkkikelit tänä vuonna?

On se kuitenkin kiva, että meillä on näin selkeät vuodenajat Suomessa! Tasmaniassa sää pysyi kesäkuusta marraskuun alkuun 15-asteisena ja täysin samanlaisena, vasta sitten alkoi lämmetä. Harvassa maassa pääsee nauttimaan lumesta samassa mittakaavassa kuin Suomessa. Eipä se siis sinänsä haittaa, vaikka ne kylmät säät sieltä vähitellen tulevat: onpahan sitten syy lisätä salitreeniä ja juosta kovaa ;) Ja polttaa kynttilöitä, syödä keittoja, keittää teetä.... Ei se syksy loppupeleissä niin ikävä vuodenaika olekaan!

Miten vuodenajat ja sää vaikuttavat treenaamiseesi? Mitä mieltä itse olet syksystä?

9 kommenttia:

 1. Mä kanssa inhoan syksyn sateita ja kurakelejä (ts. Kun lapset pitää pukea kuriksiin) mutta tämmöset kauniit syyspäivät on kivoja. Toisaalta pimenevissä illoissa on oma tunnelmansa ja tykkään juosta myös pimeässä. Tykkään niistä ekoista kylmistä aamuista, kun pitää jo laittaa vähän talvisempaa päälle :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmiäkin päiviä on niin erilaisia: aurinkoinen pakkaspäivä ei oo yhtään niin paha kuin viisi astetta ja vesisade! Oot oikeassa, kyllä syksyssä se oma tunnelmansa on. Kiva huomata, miten sää ja luonto muuttuu ja pitää pistää enemmän vaatetta ylle :)

   Poista
 2. Ihania kuvia! Syksy on mun mielestä ehdottomasti kivoin vuodenaika juoksulle ja tää syksy on kyllä ollut ihan mahtava (vaikka täällä lenkit onkin vaihtuneet hetkellisesti juoksusta kävelyyn)! Syksyllä on niin paljon kivoja juoksutapahtumia ja tuntuu siltä, että KAIKKI juoksee! Täytyy sanoa, että talvi ja pimeys toisinaan heikentää mun juoksuintoa, mutta kyllä sitä aina jostain koittaa motivaatiota löytää! Kesäjuoksu ei oo mikään mun suosikki, ainakaan kovin kuumassa...puuh, liian raskasta! :D Kivaa viikkoa Katju!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karoliina :) Saat syksynkin kuulostamaan niin hyvältä, sulla on aina niin positiivinen asenne kaikkea kohtaan ;) Tapahtumia tuntuu tosiaan olevan ja paljon, harmi että kaikki kivoimmat tuntuu osuvan tähän parin viikon sisään tuosta maratonista. Ei siis oo oikeen hirveesti voinut käydä tänä syksynä kisaamassa. Kivaa viikkoa sullekin ja tsempit vielä raskauden loppumetreille! :)

   Poista
 3. Mistä tuo ihana viimeinen kuva on pitkospuineen? Viikistäkö? :)

  Itselle jopa Suomen kesäpäivätkin tuntuu olevan välillä liian kuumia, joten syksyn raikas ja kirpeä sää tuntuu tällä hetkellä tosi hyvältä lenkkikeliltä! Harmi vain, että illat alkavat olla jo pimeitä.. Talvella toivottavasti pääsisi etelässäkin laduille korvaamaan lenkkejä, talven liukkaat juoksukelit eivät edes nastoilla kauheasti houkuttele. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on Lammassaaresta! Vanhankaupungin ja Viikin kulmilta :) Mä taas rakastan juosta lämpimässä, en nyt missään helteessä kylläkään. Viime aikoina ei oo kyllä pahemmin ollut latuja auki oikein missään :/ Mut ehkä talvella voikin sit keskittyä vaikka voimatreeniin ja ryhmäliikuntaan :) Toisaalta viime talvikin oli aika leuto eli ei niistä liukkaista keleistä kovin kauaa yleensä joudu kärsimään :)

   Poista
 4. Ihania kuvia!! Syskyn viileät ilmat ja raikas sää ovat vain niin mukavia juoksemiselle. Luonto on niin kaunis tähän vuoden aikaan. Oikeastaan kaikissa vuoden ajoissa on oma hohdokkuutensa. Pimellä juoksentuluun kannattaa muistaa varautua jo heijastinliiveillä. Tsemppiä maralle Katju! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut :) Omasta asenteesta se loppupeleissä on kiinni: ei sais miettiä vaan sitä pimeyttä ja sadetta vaan just sitä ihanan raitista ilmaa ja kaunista luontoa :) Heijastinliivi onkin hyvä vinkki, pitää kaivaa jostain talvisäilöstä esiin! Kiitoksia ja tsemppiä sullekin syksyn vikaan kisaan :)

   Poista
 5. Mä oon aina rakastanut syksyä, ja olen todella täysillä nauttinut myös tästä syksystä! Hämmästellyt tätä luonnon kauneutta ja nauttinut joka aistilla! Syksy on niiiin paras, ja toisaalta nämä viilenevät yöt/ja päivätkin tuovat taas uuden efektin luonnon kauneuteen. Kuura tekee luonnosta hohtavan kauniin. Ah luonto. Suomen luonto kaikessa kylmyydessään on kuitenkin erityisen ihanaa. Raikasta.. :)

  VastaaPoista